- Pe măsură ce mii de peşti morţi se apropiau de malurile râului Oder din vestul Poloniei, localnicii au realizat că un dezastru ecologic care a început la sfârşitul lunii iulie în sud-vestul ţării se îndrepta spre Marea Baltică.
- În ciuda numeroaselor teste efectuate de laboratoare poloneze şi străine pe probe de peşte şi apă şi a unei recompense de 1 milion de zloţi (211.775 de dolari) pentru informaţii privind sursa contaminării, încă nu este clar ce a otrăvit Oderul, al doilea râu ca mărime din Polonia.
- Cercetătorii din Germania şi din ministerul polonez al mediului au indicat o creştere excesivă de alge toxice ca fiind o posibilă cauză a morţii în masă.
Pe măsură ce mii de peşti morţi se apropiau de malurile râului Oder din Polonia, localnicii au realizat că un dezastru ecologic care a început la sfârşitul lunii iulie în sud-vestul ţării se îndrepta spre Marea Baltică.
Advertisment
În timp ce locuitorii din Widuchowa căutau unelte pentru a scoate peştii morţi din râu, guvernul a început să reacţioneze.
„Au fost cele mai grele 5 zile din viaţa mea”, a declarat Pawel Wrobel, primarul din Widuchowa, care se află la aproximativ 400 de kilometri de oraşul în care au fost observaţi pentru prima dată peştii morţi. „Nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi o asemenea catastrofă, este ceva ce vezi în filmele cu dezastre”.
Recomandări
Cu ajutorul comunităţii locale, el a adunat zeci de furci, folosite pentru cartofi, pentru a îndepărta peştii morţi din râu, care marchează o parte din graniţa dintre Polonia şi Germania, notează Reuters.
„Nu ştim cum să o facem şi ce unelte să folosim, învăţăm din greşelile noastre”, a spus Wrobel.
Pe 12 august, premierul Mateusz Morawiecki i-a demis pe şeful autorităţii naţionale poloneze de gestionare a apei şi pe şeful inspectoratului general de mediu, spunând că instituţiile conduse de aceştia ar fi trebuit să reacţioneze mai devreme.
În ciuda numeroaselor teste efectuate de laboratoare poloneze şi străine pe probe de peşte şi apă şi a unei recompense de 1 milion de zloţi (211.775 de dolari) pentru informaţii privind sursa contaminării, încă nu este clar ce a otrăvit Oderul, al doilea râu ca mărime din Polonia.
„Ne concentrăm, pe de o parte, pe oprirea a ceea ce se întâmplă, iar pe de altă parte, pe găsirea motivului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului pentru mediu, Aleksander Brzozka.
Cercetătorii din Germania şi din ministerul polonez al mediului au indicat o creştere excesivă de alge toxice ca fiind o posibilă cauză a morţii în masă.
„Cea mai probabilă ipoteză este că a fost o combinaţie de diverşi factori naturali”, a declarat Brzozka.
Partenerii noștri