• Gigantul rusesc de stat Gazprom va da dividende de 10 miliarde de dolari Kremlinului.
  • Kremlinul deține jumătate din Gazprom, care a înregistrat un profit net record în prima jumătate a anului 2022.
  • Dacă plata se va realiza, ar fi o lovitură pentru eforturile occidentale de a sufoca economia Rusiei.

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale va plăti dividende în valoare de 10 miliarde de dolari către Kremlin, după ce compania energetică a raportat un profit net record pentru primul semestru al anului.

Având în vedere că Kremlinul deține 50,2% din Gazprom, acesta va primi aproximativ jumătate dintr-o plată enormă pentru investitori, în valoare de 20 de miliarde de dolari, sau 1.210 miliarde de ruble, pe care consiliul de administrație a propus-o la 51,03 ruble pe acțiune ordinară, a relatat pentru prima dată The Guardian.

Acționarii urmează să voteze dacă aprobă sau nu dividendele în cadrul unei adunări generale pe 30 septembrie.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Marți, Gazprom a raportat un profit net de 41,75 miliarde de dolari, sau 2.500 de miliarde de ruble, de la începutul anului 2022, în creștere de la 968 de miliarde de ruble în prima jumătate a anului 2021, a relatat Brian Evans de la Insider.

Acțiunile gigantului din domeniul gazelor au scăzut cu peste 29% în iunie, când a anunțat că nu va plăti dividende pentru prima dată din 1998. Această decizie s-a bazat pe rezultatele Gazprom din 2021.

După anunțarea rezultatelor de miercuri, acțiunile Gazprom au urcat cu 24,95%.

În cazul în care plata se va realiza, ar fi o lovitură pentru sancțiunile radicale impuse de SUA și Europa asupra economiei rusești, despre care administrația Biden a spus că îl vor priva pe liderul rus Vladimir Putin de fondurile de care are nevoie pentru a continua invazia din Ucraina.

Profitul Gazprom vine în contextul în care Europa se luptă să atenueze o criză energetică agravată de valurile de căldură extreme din timpul verii. Gazele naturale rusești reprezentau aproximativ 40% din necesarul de energie electrică al Europei înainte de războiul din Ucraina.

Europa a evitat în mare măsură să interzică importurile de gaze din Rusia, dar statele membre au fost presate să caute alternative energetice în cărbune, energie eoliană și solară.

O parte esențială a fluxului de energie al Gazprom către Europa vine prin conducta Nord Stream 1, pe care Putin a fost acuzat că a încercat să o înarmeze” prin întreruperea repetată a aprovizionării cu gaz. Gazprom a invocat dificultăți tehnice și opriri pentru întreținere ca motive pentru întreruperi.