• În interiorul „Cernobîlului Australiei” – cel mai mortal oraș al națiunii, respirarea aerului te poate ucide.
  • Locuitorii din Wittenoom, în vestul Australiei, au primit termen până pe 31 august pentru a-și face bagajele și a pleca, după ce s-a considerat că zona nu va mai fi niciodată sigură pentru locuirea umană.
  • Un oraș minier supranumit „Cernobîl al Australiei”, unde respirația aerului te poate ucide, a fost în sfârșit șters de pe hartă.

În interiorul „Cernobîlului Australiei” – cel mai mortal oraș al națiunii, respirarea aerului te poate ucide.

Locuitorilor din Wittenoom, Pilbara, în vestul țării, li s-a cerut să plece până la 31 august sau să fie evacuați forțat, în conformitate cu Legea privind închiderea Wittenoom.

Mii de familii s-au adunat în zonă începând din 1943, când a început exploatarea minieră a azbestului albastru și înainte ca cineva să realizeze că substanța toxică ucide încet oamenii.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Mina Wittenoom a fost închisă în 1966, atât din cauza lipsei de rentabilitate, cât și din cauza preocupărilor legate de sănătate. Exploatarea azbestului a fost interzisă în anul următor.

Până atunci, peste 2.000 de muncitori și locuitori au murit din cauza inhalării fibrelor mortale, adică aproximativ una din 10 persoane care locuiau acolo.

Studiile sugerează că cel puțin un sfert dintre persoanele care au lucrat în mină vor muri în cele din urmă.

Guvernul Australiei de Vest a anunțat în 2006 că statutul oficial de localitate al orașului Wittenoom va fi revocat, fapt confirmat în iunie 2007.

Având în vedere că aerul a rămas toxic până în ziua de azi, a fost eliminat de pe hărțile oficiale și de pe indicatoarele rutiere, în timp ce clădirile au fost demolate, depozitele de deșeuri au fost umplute și zona a fost deconectată de la rețeaua națională.

În ciuda eforturilor oficialilor, trei milioane de tone de reziduuri de azbest au rămas în zonă, la fel ca și unii dintre locuitori – chiar și după ce s-a considerat că Wittenoom nu va mai fi niciodată un loc sigur pentru a trăi.

Închiderea completă a sitului a fost împiedicată de protestele rezidenților rămași, care erau doar patru în 2017, trei în 2018 și doi în 2020. Unul – Lorainne Thomas a rămas în prezent.

Vorbind pentru Daily Mail, fiica lui Lorainne, Aileen Thomas, a explicat că mama ei era îngrijorată că va fi forțată de autorități să plece înainte de a avea timp să își pregătească lucrurile.

„A fost casa ei. Este locul în care soțul ei este îngropat în cimitir”, a spus ea.

„Ea este destul de dispusă să plece, am vrea doar câteva săptămâni în plus pentru a pregăti ultimele lucruri și nu văd care ar fi problema cu asta, pentru că oricum casa va fi abandonată”.