Când eram mică, mama îmi citea aventurile lui Pippi Șosețică, „cea mai puternică fată din lume” . Ce aveam să aflu mult mai târziu, e ce femeie puternică era autoarea cărții, Astrid Lindgren.

Ca tânără ziaristă în Suedia conservatoare din 1926, rămâne gravidă cu redactorul-șef. Deși acesta e dispus să divorțeze și să o ia de nevastă, îl refuză. Își lasă fiul în grija unei familii, dar îl recuperează îndată ce poate să-l întrețină.

În 1931, se mărită și dă naștere unei fetițe. Pentru a o distra când e bolnavă, inventează personajul lui Pippi, o fetiță non-conformistă, care se descurcă singură în lumea adulților. Publică povestea și devine unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii din lume, tradus în 95 limbi.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

După 145 milioane de exemplare vândute, Astrid descoperă că este impozitată cu… 102%! Aflat în aceeași situație, Ingmar Bergman își părăsește țara. Astrid însă publică Pomperipossa, o poveste cu cheie, al cărei succes pune capăt guvernării social-democrate, după 44 ani neîntrerupți! Fiscalitatea se schimbă.

Doi ani mai târziu, la primirea unui premiu literar, ține faimosul discurs „Never violence!” , în care militează împotriva pedepselor fizice în educația copiilor. I se alătură pedagogi și psihologi iar în 1976, Suedia devine prima țară care legiferează interzicerea violenței față de copii.

În 1989, în urma unei campanii de patru ani, Astrid obține ca Parlamentul să voteze împotriva violenței animale. Aleșii vor numi legea Lex Lindgren. În 2002, când se stinge la 94 ani, la funeraliile ei participă familia regală și premierul. Azi, un asteroid îi poartă numele iar chipul ei apare pe bancnota de 20 coroane.

În cărțile pentru copii, oamenii frumoși trăiesc într-o lume mai bună. Însă Astrid Lindgren nu s-a mulțumit doar să povestească. Sufletistă și încăpățânată, i-a forțat pe adulți să schimbe lumea reală, pentru a-și putea privi copiii în ochi.