- SpaceX, compania lui Elon Musk, a pierdut zeci de milioane de dolari la începutul acestui an, când un „eveniment de distrugere solară” a distrus 38 dintre sateliții săi Starlink.
- La acea vreme, compania de tehnologie tocmai lansase 49 de sateliți în spațiu de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.
- Sateliții de internet cu latență redusă au fost lansați fără incidente, pentru început. Cu toate acestea, un val de particule și radiații solare a măturat Pământul în același timp.
SpaceX, compania lui Elon Musk, a pierdut zeci de milioane de dolari la începutul acestui an, când un „eveniment de distrugere solară” a distrus 38 dintre sateliții săi Starlink.
Advertisment
La acea vreme, compania de tehnologie tocmai lansase 49 de sateliți în spațiu de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Sateliții de internet cu latență redusă au fost lansați fără incidente, pentru început. Cu toate acestea, un val de particule și radiații solare a măturat Pământul în același timp.
Unda, produsă de o explozie la suprafața Soarelui, cunoscută sub numele de erupție solară, a ajuns pe planeta noastră, încălzindu-ne atmosfera și crescând densitatea aerului în apropierea locului unde se aflau sateliții.
Recomandări
Aceasta a făcut ca 38 de sateliți să se scufunde în atmosferă, înainte de a arde la mii de kilometri pe oră. Sateliții fuseseră proiectați să se ridice singuri, dar rezistența atmosferică a împiedicat acest lucru.
Un studiu realizat de cercetători americani și chinezi a constatat că rezistența a crescut cu cel puțin 60%. În legătură cu incidentul din 3 februarie anul acesta, oamenii de știință au scris: „Acest eveniment scoate în evidență necesitatea urgentă a unei mai bune înțelegeri și a unei previziuni exacte a vremii spațiale, precum și a colaborării între industrie și comunitatea meteorologică spațială”.
De asemenea, cercetătorii au constatat că pierderea financiară suferită de SpaceX în urma furtunii solare ar fi fost de „câteva zeci de milioane de dolari”.
„Am ilustrat erupția solară, propagarea vântului solar și creșterea densității atmosferice, folosind atât date observate, cât și simulări de modele”, se arată în studiu. Din fericire, în ciuda căderii pe Pământ, sateliții nu au reprezentat un pericol pentru nimeni.
„Sateliții de pe orbită nu prezintă nici un risc de coliziune cu alți sateliți și, prin proiectare, se desființează la reintrarea în atmosferă, ceea ce înseamnă că nu se creează resturi orbitale și că nici o piesă a satelitului nu lovește solul”, a precizat SpaceX într-o declarație la momentul respectiv. Compania are peste 3.000 de sateliți pe orbită și intenționează să lanseze alte mii de sateliți.
Partenerii noștri