• Președintele BCE le spune parlamentarilor UE că datele vor ghida deciziile.
  • Politica fiscală a zonei euro nu este suficient de bine orientată și adaptată.
  • Economiștii estimează un salt al prețurilor de 9,7% față de anul trecut – un alt maxim istoric.

Banca Centrală Europeană va contiuna să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, potrivit Bloomberg.

,,Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste” , a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

,,Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare” , a spus Lagarde.

Dinamica salariilor

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Anterior, şi vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos a declarat că ,,reducerea inflaţiei este principala contribuţie pe care o putem aduce la îmbunătăţirea situaţiei economice” .

Investitorii de pe piața monetară consideră că BCE va oferi încă o majorare de trei sferturi de punct a ratei dobânzii în octombrie, iar rata de depozit – în prezent de 0,75% – va depăși 2% până la sfârșitul anului. Următoarea mișcare va depinde în mare parte de datele privind inflația din această lună, care vor fi publicate vineri. Economiștii estimează un salt al prețurilor de 9,7% față de anul trecut – un alt maxim istoric.