• David Malpass a fost nominalizat pentru acest rol de fostul președinte american Donald Trump.
  • Malpass nu a vrut să răspundă direct atunci când a fost întrebat dacă arderea combustibililor fosili.
  • Malpass a fost nominalizat în această funcție de fostul președinte Donald Trump în 2019.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că nu va demisiona după ce a fost criticat pentru declarațiile sale de la începutul săptămânii cu privire la schimbările climatice. Marți, Malpass nu a vrut să răspundă direct atunci când a fost întrebat dacă arderea combustibililor fosili a contribuit la încălzirea globală.

În schimb, el a spus: Nu sunt un om de știință. Într-un interviu acordat vineri publicației Politico, Malpass a declarat că nu va demisiona și că niciunul dintre guvernele membre ale băncii nu i-a cerut să facă acest lucru.

El a recunoscut că ar fi trebuit să răspundă mai bine la întrebările de marți, când i s-a cerut să răspundă la o acuzație lansată mai devreme în acea zi de fostul vicepreședinte Al Gore, potrivit căreia ar fi fost un negaționist al climei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Când am fost întrebat: Sunteți un negaționist al climei? Ar fi trebuit să spun nu, a spus el.

De asemenea, Malpass a declarat că Banca Mondială adoptă o poziție de conducere fermă în ceea ce privește problemele climatice. Este clar că emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană cauzează schimbările climatice, a declarat Malpass în interviul de vineri.

Așadar, sarcina noastră, a lumii, este de a pune laolaltă proiectele și finanțările care să aibă cu adevărat un impact. Malpass a fost nominalizat în această funcție de fostul președinte Donald Trump în 2019, conform tradiției de lungă durată care permite SUA să aleagă șeful Băncii Mondiale, iar guvernelor europene să aleagă șeful Fondului Monetar Internațional.

Mandatul său de cinci ani se încheie în aprilie 2024. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat vineri că administrația Biden nu este de acord cu comentariile dlui Malpass care sugerează că schimbările climatice nu sunt cauzate de activitatea umană.

Jean-Pierre nu a spus dacă administrația va încerca să-l demită pe Malpass, deoarece acest lucru ar necesita aprobarea celorlalți membri ai Băncii Mondiale. Departamentul Trezoreriei îl va trage la răspundere pe Malpass, a declarat Jean-Pierre, și va sprijini numeroșii angajați care lucrează pentru combaterea schimbărilor climatice la Banca Mondială.

Dar, din nou, îndepărtarea ar necesita o majoritate a părților interesate”. Ecologiștii au cerut insistent ca Malpass să fie înlăturat dacă este necesar. Negaționismul climatic nu își are locul într-o lume în care milioane de oameni suferă de pe urma ravagiilor acestei crize, a declarat Johanna Chao Kreilick, președinta Union of Concerned Scientists. Malpass ar trebui să fie înlocuit imediat.