- Prim-ministrul țării spune că contribuțiile lui Abe pentru Japonia și moștenirea sa justifică o înmormântare de stat.
- Protestatarii subliniază costul acesteia și politicile lui Abe, despre care spun că au mărit disparitățile economice.
- Funeraliile de stat în Japonia au fost rezervate istoric împăratului.
Lideri din întreaga lume s-au adunat la funeraliile de stat ale fostului premier japonez Shinzo Abe, care a fost asasinat. Peste 4.300 de persoane au participat la evenimentul care a provocat proteste la nivel național, în sala Budokan din Tokyo, în timp ce mii de polițiști înarmați au fost puși în jurul capitalei. Abe, cel mai longeviv lider al țării, a murit după ce a fost împușcat de la mică distanță pe 8 iulie la un miting de campanie în orașul Nara.
Advertisment
Vicepreședintele american Kamala Harris, fostul premier britanic Theresa May și ministrul de externe James Cleverly s-au numărat printre cei care au participat la funeralii. Cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei, zeci de persoane care aduceau buchete de flori au stat la coadă la standurile publice de depunere de flori din parcul Kudanzaka din apropiere.
Drumurile din jurul locului de desfășurare a ceremoniei sunt închise pe tot parcursul zilei, iar la ceremonie este prezent personal militar, în urma recunoașterii faptului că deficiențele de securitate au contribuit la moartea dlui Abe. Înmormântarea a început când văduva sa, Akie Abe, a intrat în sală purtând o urnă în care se afla cenușa soțului său.
Recomandări
În cadrul evenimentului au susținut discursuri soția lui Abe și reprezentanți ai guvernului, inclusiv premierul japonez Fumio Kishida. Înmormântarea de stat s-a dovedit controversată în Japonia, protestatarii din întreaga țară cerând anularea evenimentului din cauza costurilor sale și a disparităților economice tot mai mari cauzate de politicile fostului prim-ministru.
În timp ce Shinzo Abe a fost iubit de naționaliști și de mulți dintre cei de dreapta din Japonia, protestatarii au catalogat politicile sale drept pro-război. Printre demonstrațiile recente s-a numărat și un bărbat în vârstă care și-a dat foc săptămâna trecută, aparent în semn de protest față de acest eveniment.
Partenerii noștri