• Ursula von der Leyen a salutat sâmbătă lansarea operațiunilor comerciale ale unui gazoduct greco-bulgar la Sofia, despre care a spus că este esențială pentru a elibera țara de energia rusească.
  • Proiectul gazoductului salutat de Ursula von der Leyen reprezintă un cost de 220 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro din fonduri europene.
  • Noua conductă de gaze a fost inaugurat în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă, a declarat premierul bulgar interimar Galab Donev.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă, la Sofia, lansarea operațiunilor comerciale ale gazoductului Grecia-Bulgaria, despre care a spus că este esențial pentru a scăpa de dependența de energie rusească, scrie presa internațională.

,,Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și pentru Europa de Sud-Est” , a declarat von der Leyen la ceremonia dedicată operaționalizării noii coducte de gaze Grecia-Bulgaria despre care spune că este ,,sinonimă cu libertatea, cu emanciparea de gazul rusesc” și care va ,,schimba regulile jocului pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei” , a adăugat ea.

Gazoductul, „sinonim cu libertatea” 

Noua conductă de gaze a fost inaugurat în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă, a declarat premierul bulgar interimar Galab Donev.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Țara balcanică, care era puternic dependentă de Moscova în ceea ce privește energia înainte de conflictul din Ucraina, este acum conectată la conducta Tanap/Tap, care este concepută pentru a aduce gazul azer din Marea Caspică în Europa de Vest.

Sofia urmează să primească un miliard de metri cubi pe an din acest gaz, pentru o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi.

,,Ar putea acoperi tot consumul de gaz al Bulgariei. Aceasta este o veste excelentă în vremuri foarte dificile. Datorită acestor proiecte, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Cu un cost de 220 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro din fonduri europene, ideea legăturii greco-bulgare s-a născut în 2009, dar construcția sa a fost mult întârziată.

Războiul din Ucraina și criza energetică au precipitat aceste eforturi.

„Multă determinare și răbdare”

A fost nevoie de ,,multă determinare” și ,,răbdare” pentru a-l finaliza, a declarat dna von der Leyen, care dorește să reducă dependența UE de gazul rusesc.

În iulie, a semnat la Baku un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze ale acestei țări în câțiva ani, în vederea obținerii independenței față de gazul rusesc.

Ceremonia a avut loc în prezența comisarului european pentru energie, Kadri Simson, a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a șefilor de stat din Serbia, Aleksandar Vucic, Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, și Bulgaria, Roumen Radev, precum și a prim-miniștrilor Greciei și României.