• Academia Elvețiană de Științe raportează că micșorarea gheții din ghețarii din Elveția a depășit un record anterior de retragere.
  • Stratul de zăpadă din Alpii elvețieni a fost slab în acest an.
  • Cei 1.400 de ghețari din Elveția au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor total de la începutul anilor 1930.

Un studiu academic publicat astăzi arată că ghețarii elvețieni se topesc ca niciodată înainte, volumul lor de gheață scăzând cu 6%, într-o perioadă dezastruoasă din 2022.

Academia Elvețiană de Științe raportează că micșorarea gheții din ghețarii din Elveția – care are cel mai mare volum de ghețari dintre toate țările din Europa – a depășit un record anterior de retragere cu aproape o generație în urmă.

2022 a fost un an dezastruos pentru ghețarii elvețieni: toate recordurile de topire a gheții au fost spulberate de marea lipsă de zăpadă din timpul iernii și de valurile continue de căldură din timpul verii, a declarat Academia într-un comunicat, bazându-se pe datele colectate de Glamos, rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Raportul prezintă în detaliu pagubele înregistrate în Alpii elvețieni: Peste șase metri de gheață s-au topit în acest an pe vârful Konkordiaplatz din Marele Ghețar Aletsch, în sud, în apropiere de granița cu Italia.

Ghețari mici precum Pizol, în est, lângă Liechtenstein, Vadret dal Corvatsch, lângă St Moritz, în sud-est, și Schwarzbachfirn, în centrul Elveției, au dispărut, a declarat echipa.

Țara s-a confruntat cu ceea ce ar putea fi considerată o furtună în acest an, care a dus la marea topire. Stratul de zăpadă din Alpii elvețieni a fost slab în acest an – în special în sud-est – ceea ce înseamnă că ghețarii au avut mai puțină protecție naturală împotriva căldurii.

În plus, un val de praf din Sahara care a acoperit multe părți ale Europei în primăvară a contaminat zăpada, făcând-o să absoarbă mai multă căldură solară. Apoi, un vârf de căldură în timpul verii a cuprins Europa – intensificând presiunea.

Elveția nu este singura: Academia Bavareză de Științe din Germania a declarat că stratul de gheață de pe Schneefernerul de Sud din Alpi s-a topit atât de mult în această vară încât nu mai poate fi considerat un ghețar – Germania având acum doar patru ghețari.

Constatările vin în completarea unui alt studiu publicat luna trecută, care arată că cei 1.400 de ghețari din Elveția au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor total de la începutul anilor 1930.