- În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
- Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă apel la unitate în atingerea obiectivelor României, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OCDE, într-un mesaj adresat cu ocazia Centenarului Încoronării.
- Evenimentele dedicate Centenarului Încoronării continuă și astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se ceremonialul de primire a Familiei Regale a României, parada încoronării și focurile de artificii.
În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. n perioada 13-16 octombrie 2022 locuitorii judeţului Alba, dar şi mulţi turişti sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice.
Advertisment
Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă apel la unitate în atingerea obiectivelor României, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OCDE, într-un mesaj adresat cu ocazia Centenarului Încoronării.
„Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria naţională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârşit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimişi speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu şi la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, oraşul Încoronării”, se arată în mesaj.
Recomandări
Conform acestuia, rememorarea evenimentelor şi omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă şi o condiţie esenţială pentru păstrarea nealterată a identităţii şi conştiinţei naţionale.
„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toţi actorii responsabili de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat – finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spaţiul Schengen, aderarea la OCDE sau sunt parte a unui proiect pe care avem obligaţia să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forţele politice şi energiile pentru a realiza aceste deziderate şi a oferi cetăţenilor săi stabilitate, instituţii performante, progres”, susţine Nicolae Ciucă.
Premierul spune că nu întâmplător, la o sută de ani de la Încoronare, în Alba Iulia a fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România şi Comisia Europeană.
Partenerii noștri