• În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
  • Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă apel la unitate în atingerea obiectivelor României, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OCDE, într-un mesaj adresat cu ocazia Centenarului Încoronării.
  • Evenimentele dedicate Centenarului Încoronării continuă și astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se ceremonialul de primire a Familiei Regale a României, parada încoronării și focurile de artificii.

În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. n perioada 13-16 octombrie 2022 locuitorii judeţului Alba, dar şi mulţi turişti sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă apel la unitate în atingerea obiectivelor României, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OCDE, într-un mesaj adresat cu ocazia Centenarului Încoronării.

„Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria naţională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârşit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimişi speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu şi la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, oraşul Încoronării”, se arată în mesaj.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Conform acestuia, rememorarea evenimentelor şi omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă şi o condiţie esenţială pentru păstrarea nealterată a identităţii şi conştiinţei naţionale.

„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toţi actorii responsabili de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat – finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spaţiul Schengen, aderarea la OCDE sau sunt parte a unui proiect pe care avem obligaţia să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forţele politice şi energiile pentru a realiza aceste deziderate şi a oferi cetăţenilor săi stabilitate, instituţii performante, progres”, susţine Nicolae Ciucă.

Premierul spune că nu întâmplător, la o sută de ani de la Încoronare, în Alba Iulia a fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România şi Comisia Europeană.