• Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și fondator al grupului militar privat Wagner, l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Comentariile lui Prigozhin despre Zelenski sunt un contrast puternic cu caracterizarea liderului ucrainean pe care Putin și alți oficiali de rang înalt au colaționat-o.
  • În Occident și în Ucraina, Zelenski a fost lăudat pentru conducerea sa motivațională de război, inclusiv pentru discursurile online adresate parlamentelor din întreaga lume.

Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și fondator al grupului militar privat Wagner, l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind un lider puternic și încrezător care nu trebuie subestimat.

Comentariile sale au subliniat profilul public în creștere al lui Prigozhin și încrederea tot mai mare în exprimarea unor probleme sensibile legate de războiul din Ucraina, sfidând linia standard a Moscovei.

„Deși este președintele unei țări ostile Rusiei în acest moment, Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic și drăguț”, a declarat Prigozhin într-o declarație distribuită pe platforma de socializare Vkontatke de către serviciul de presă al firmei sale de catering Concord.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Nu-l subestimați”, a spus Prigozhin într-o a doua declarație, după ce a fost întrebat de ce aduce laude unui om pe care Moscova l-a criticat, depreciat și atacat în mare parte de când a venit la putere în 2019.

Analistul politic rus Tatiana Stanovaya a declarat că este interesant faptul că Prigozhin exprima un punct de vedere foarte îndepărtat de cel al lui Putin, pe care alții din elita conducătoare ar putea să nu îndrăznească să îl exprime.

„Prigozhin a îndrăznit. Crede că are dreptul și crede că nu l-ar supăra pe Putin”, a spus ea. Prigozhin a avut o serie de intervenții deschise în ultimele săptămâni, alăturându-se liderului cecen Ramzan Kadîrov în ridiculizarea performanței generalilor ruși în Ucraina.

Luna trecută, el a confirmat public pentru prima dată că este fondatorul Wagner, un grup militar privat pe care l-a desfășurat pentru a lupta în Siria, Africa și Ucraina. Statele Unite și Uniunea Europeană l-au sancționat pe Prigozhin pentru rolul său în cadrul grupului.

Stanovaya a declarat că Prigozhin nu urmărește să obțină un rol oficial în cadrul puterii. „Cred că pentru el este mai degrabă un proiect de afaceri pe care trebuie să îl „vândă” lui Putin pentru a fi mai apropiat de Kremlin”, a spus ea.

„El ar evita orice responsabilitate oficială reală, este mai confortabil să rămână în spațiul intermediar, între stat și statutul neoficial.”

Comentariile lui Prigozhin despre Zelenski sunt un contrast puternic cu caracterizarea liderului ucrainean pe care Putin și alți oficiali de rang înalt au colaționat-o. La o zi după ce a lansat invazia Ucrainei în februarie, Putin a făcut apel la soldații ucraineni să-l înlăture pe Zelenski din funcție, spunând că ar fi mai ușor să se ocupe de generali decât de „banda de dependenți de droguri și neonaziști” aflată în prezent la putere.

Mass-media de stat rusească și paginile de socializare legate de Kremlin au lansat afirmații nefondate potrivit cărora Zelenski este dependent de droguri. „El spune multe lucruri. Depinde de ce bea sau ce fumează”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov despre el într-un interviu.

În Occident și în Ucraina, Zelenski a fost lăudat pentru conducerea sa motivațională de război, inclusiv pentru discursurile online adresate parlamentelor din întreaga lume pentru a mobiliza sprijinul pentru Kiev.

Întrebat de ce l-a lăudat pe Zelenski, Prigozhin a spus: „Pentru a deveni mai puternic, pentru a câștiga, trebuie să tratezi adversarul cu respect. Nu-l subestimați. Căutați întotdeauna defecte în voi înșivă și vedeți ce este bun și important care poate fi învățat din experiența inamicului”.