• Războiul din Ucraina este cu adevărat un război tehnologic, a declarat joi vicepremierul și ministrul pentru transformare digitală al țării, Mykhailo Fedorov.
  • Alianța digitală care sprijină Ucraina trebuie să continue să fie puternică”, a declarat vicepreședintele și președintele companiei, Brad Smith.
  • Starlink, compania lui Elon Musk, a oferit, de asemenea, Ucrainei un ajutor pentru comunicații prin satelit.

Războiul din Ucraina este cu adevărat un război tehnologic, a declarat joi vicepremierul și ministrul pentru transformare digitală al țării, Mykhailo Fedorov, în timp ce Microsoft a anunțat o prelungire a sprijinului său tehnic pentru țara aflată în conflict.

În timp ce vorbea în cadrul unei conferințe de presă la Web Summit din Lisabona, el a spus că a primit o notificare privind o pană de curent acasă și a afirmat că a crezut că aceasta înseamnă că a avut loc un atac rusesc asupra infrastructurii energetice, subliniind rolul tehnologiei în acest război.

Aceasta a fost un punct central al evenimentului tehnologic din acest an – prezentat ca fiind cel mai mare din Europa, atenția fiind atrasă asupra utilizării sale devastatoare împotriva cetățenilor într-un discurs adresat participanților de către prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în seara deschiderii, marți.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, unul dintre primele atacuri a fost asupra centrelor de date ucrainene, a adăugat Feodorov.

Ministrul, care a vizitat armata ucraineană la începutul războiului, le-a mai spus jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că una dintre cererile făcute de un comandant militar de pe linia frontului a fost o imprimantă 3D. Pe măsură ce războiul intră în cea de-a opta lună, atacurile nu au loc doar pe câmpul de luptă, ci au avut loc și atacuri rusești asupra unor infrastructuri critice, cum ar fi aprovizionarea cu apă.

Securitatea cibernetică este, de asemenea, o mare preocupare, deoarece a devenit crucială protejarea acestor sisteme de atacuri.

Astăzi, tehnologiile ne susțin economia și, de asemenea, susțin câmpul de luptă în ceea ce privește inteligența artificială și dronele”, a declarat Fedorov. Companiile tehnologice și-au arătat sprijinul față de Ucraina în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția civililor.

Sprijinul continuu al Microsoft pentru Ucraina

Microsoft este una dintre aceste companii care face acest lucru. Vicepreședintele și președintele companiei, Brad Smith, a anunțat la conferința de presă un nou pachet de ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari (102 milioane de euro) pentru a sprijini tehnologia din Ucraina până în 2023.

Pachetul va extinde sprijinul pentru guvern, infrastructura critică și alte sectoare care pot continua să deservească cetățenii ucraineni prin intermediul Microsoft Cloud. Acest demers ridică sprijinul total al companiei pentru această țară la peste 400 de milioane de dolari (410 milioane de euro) de la începutul invaziei rusești, în februarie.

Alianța digitală care sprijină Ucraina trebuie să continue să fie puternică”, a declarat Smith.

Prin diseminarea infrastructurii digitale în cloud-ul public, Microsoft și alții au sprijinit serviciile critice ucrainene. Acest lucru a jucat un rol esențial în protejarea rezilienței și securității datelor și serviciilor digitale ale Ucrainei, chiar și în fața rachetelor de croazieră rusești și a altor atacuri cinetice asupra centrului de date guvernamental al Ucrainei și a altor active fizice”.

Starlink, compania lui Elon Musk, a oferit, de asemenea, Ucrainei un ajutor pentru comunicații prin satelit. Cu toate acestea, Musk a lăsat să se înțeleagă anterior că nu ar putea continua să sprijine ajutorul acordat Ucrainei.

Întrebat despre Starlink, Federov a declarat: „Nu am avut nici o problemă: Nu vedem nici o problemă în prezent. Folosim alte instrumente de comunicare prin satelit și lucrăm cu alte companii”.

El a declarat că unul dintre motivele pentru care a participat la Web Summit a fost acela de a discuta cu alte companii de comunicații.

 „Vrem să extindem soluțiile… comunicarea este crucială”, a spus Fedorov.