• Dacă sunteți un iubitor al ceaiului verde, aveți un motiv în plus să îl beți deoarece acesta ar putea preveni demența, sugerează un studiu realizat la Universitatea Tufts.
  • Boala Alzheimer este o boală progresivă, degenerativă a creierului, în care acumularea de proteine anormale determină moartea celulelor nervoase.
  • Catechinele și resveratrolul s-au dovedit eficiente în reducerea formării de plăci în aceste celule neuronale.

Substanțele chimice găsite în băutura pe bază de plante, numite catechine, au redus plăcile puternic legate de boala Alzheimer într-un studiu de laborator. Resveratrolul – care se găsește în afine, struguri și vin roșu – a avut, de asemenea, un efect similar asupra celulelor creierului uman. Catechinele și resveratrolul posedă proprietăți antiinflamatorii, ceea ce ar putea explica abilitățile lor de curățare a plăcilor.

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență. Aceasta se caracterizează printr-o lipsă de comunicare între neuronii din creier, ceea ce duce la pierderea funcției și la moartea celulelor. Catechinele au efecte asemănătoare cu cele ale antioxidanților, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și la calmarea inflamației din creier.

Boala Alzheimer este o boală progresivă, degenerativă a creierului, în care acumularea de proteine anormale determină moartea celulelor nervoase. Acest lucru perturbă transmițătorii care transportă mesajele și determină micșorarea creierului. Pe măsură ce celulele cerebrale mor, funcțiile pe care le asigură se pierd, inclusiv memoria, orientarea și capacitatea de a gândi și de a raționa. Progresul bolii este lent și gradual.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În medie, pacienții trăiesc între cinci și șapte ani de la diagnosticare, dar unii pot trăi între zece și 15 ani. printre simptome se numără pierderea severă a memoriei, uitarea membrilor apropiați ai familiei, a obiectelor sau a locurilor familiare, precum și apariția anxietății și a frustrării din cauza incapacității de a da sens lumii, ceea ce duce, printre altele, la un comportament agresiv.

Într-un creier afectat de Alzheimer, nivelurile anormale ale anumitor proteine naturale se aglomerează pentru a forma plăci care se adună între neuroni și perturbă funcția celulară. Dar catechinele și resveratrolul s-au dovedit eficiente în reducerea formării de plăci în aceste celule neuronale. Și au făcut acest lucru cu puține sau deloc efecte secundare.

Dr. Dana Cairns, cercetător asociat în cadrul Școlii de Inginerie Tufts și conducătorul studiului a declarat: Am avut noroc că unele dintre acestea au arătat o eficacitate destul de puternică. În cazul acestor compuși care au trecut de screening, practic nu aveau plăci vizibile după aproximativ o săptămână’.

Descoperirile echipei de cercetători care indică proprietățile antiplacă ale unor compuși obișnuiți au potențialul de a aduce beneficii pentru milioane de oameni și se bazează pe ani de cercetări privind beneficiile lor terapeutice.

Ceaiul verde și fructele de pădure sunt bogate în flavonoide, care pot reduce radicalii liberi care dăunează celulelor și pot calma inflamațiile din creier și spori fluxul sanguin cerebral.