• Demența este un termen general pentru pierderea memoriei, a limbajului și a capacității de gândire, afectând în mare măsură viața de zi cu zi a unei persoane.
  • Statisticile actuale indicând că aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de această boală a creierului.
  • Se spune, în mod șocant, că acest număr se va tripla până în 2050.

Demența este un termen general pentru pierderea memoriei, a limbajului și a capacității de gândire, afectând în mare măsură viața de zi cu zi a unei persoane.

Boala a devenit o epidemie globală, statisticile actuale indicând că aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de această boală a creierului. Se spune, în mod șocant, că acest număr se va tripla până în 2050.

Acum, un nou studiu, care a fost considerat ca fiind cea mai bună dovadă de până acum”, a descoperit că cei care își reduc tensiunea arterială pot scădea semnificativ riscul de demență mai târziu în viață.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Tensiunea arterială ridicată este deja un precursor pentru o serie de efecte grave asupra sănătății, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, dar nu s-a observat prea mult despre legătura sa cu demența. Pentru a examina în continuare posibila relație dintre tensiunea arterială și demență, a fost analizat un studiu global care a inclus peste 28.000 de persoane.

Cercetătorii au investigat cinci studii dublu-mascate și controlate cu placebo care au utilizat diferite tratamente de scădere a tensiunii arteriale și apoi au urmărit acești participanți până la apariția demenței. Participanții aveau o vârstă medie de 69 de ani, proveneau din 20 de țări diferite și toți aveau un istoric de hipertensiune arterială.

Am constatat că a existat un efect semnificativ al tratamentului în scăderea șanselor de demență asociat cu o reducere susținută a tensiunii arteriale la această populație în vârstă”, a declarat Dr. Ruth Peters, profesor asociat la UNSW Sydney și lider de program pentru demență în cadrul Inițiativei Globale pentru Sănătatea Creierului a Institutului George.

Ea a adăugat: Având în vedere îmbătrânirea populației și costurile substanțiale ale îngrijirii persoanelor cu demență, chiar și o reducere mică ar putea avea un impact global considerabil. Rezultatele noastre implică o relație în mare măsură liniară între reducerea tensiunii arteriale și un risc mai mic de demență, indiferent de tipul de tratament utilizat.”

Modificări ale stilului de viață pentru scăderea tensiunii arteriale

Potrivit NHS, modalitățile naturale de a te ajuta să scazi tensiunea arterială și să reduci riscul de demență includ:

Reducerea aportului de sare la mai puțin de 6 g (0,2 oz) pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță
O alimentație echilibrată, cu conținut scăzut de grăsimi
Să fii activi
Reducerea consumului de alcool
Menținerea unei greutăți sănătoase
Mai puțină cofeină
Renunțarea la fumat

Studiul nostru oferă cel mai înalt grad de dovezi disponibile pentru a arăta că un tratament de scădere a tensiunii arteriale timp de mai mulți ani reduce riscul de demență și nu am observat nici o dovadă de nocivitate”, a adăugat Dr. Peters.

Dar ceea ce încă nu știm este dacă o scădere suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele care o au deja bine controlată sau începerea tratamentului mai devreme în viață ar reduce riscul de demență pe termen lung”, a adăugat ea. Este important să îți cunoști întotdeauna valorile tensiunii arteriale și să le controlezi.