- Companiile de armament din Europa de Est își intensifică producția pentru Ucraina.
- Speranța este de a găsi noi piețe pe măsură ce cresc cheltuielile pentru apărare.
- Istoria industriei se întinde din anii 1800 și până la Războiul Rece.
Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie și alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
Advertisment
Aliații au aprovizionat Kievul cu arme și echipamente militare de când Rusia și-a invadat vecinul la 24 februarie, epuizându-și propriile stocuri pe parcurs. Statele Unite și Marea Britanie au angajat cel mai mult ajutor militar direct pentru Ucraina între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Polonia fiind pe locul trei, iar Republica Cehă pe locul nouă.
Unele țări din fostul Pact de la Varșovia consideră că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de securitate regională. Aproape o duzină de oficiali guvernamentali și de companii și analiști au declarat că conflictul prezintă, de asemenea, noi oportunități pentru industria de armament din regiune.
Recomandări
„Ținând cont de realitățile războiului în curs de desfășurare din Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din exporturi în anii următori”, a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ din Polonia.
Compania de stat PGZ controlează peste 50 de companii producătoare de arme și muniții – de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot – și deține participații în alte zeci de companii. Acum intenționează să investească până la 1,8 miliarde de dolari în următorul deceniu, mai mult decât dublu față de obiectivul de dinainte de război, a declarat Chwalek.
Partenerii noștri