• Rusiei ar trebui să i se interzică să voteze asupra problemelor legate de agresiunea sa, a susținut președintele ucrainean în Consiliul de Securitate.
  • Compania națională de energie din Ucraina, Ukrenergo, a anunțat ulterior că a decretat pene de curent de urgență în întreaga țară din cauza loviturilor asupra infrastructurii țării.
  • Energoatom, compania națională ucraineană de energie nucleară, a adăugat că toate unitățile energetice din patru centrale nucleare din țară s-au deconectat automat din cauza scăderii frecvenței.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care să condamne toate formele de teroare energetică”, în timp ce loviturile rusești asupra orașelor din Ucraina decapitează infrastructura energetică a țării.

Ucraina propune Consiliului de Securitate să adopte o astfel de rezoluție care să condamne orice formă de teroare energetică”, a declarat Zelenski în fața Consiliului de Securitate, într-o alocuțiune video, miercuri seara târziu. Zelenski a cerut, de asemenea, ca Rusiei să i se interzică să voteze asupra problemelor legate de agresiunea sa”, pe baza acțiunilor Moscovei de a bloca orice încercare a Consiliului de Securitate al ONU de a-și îndeplini mandatul”.

Este un nonsens ca dreptul de veto să fie rezervat celui care duce un război criminal. Este necesar să scoatem lumea din acest impas”, a declarat el. Zelenski s-a mai referit la atacurile comise miercuri de forțele rusești care au lovit o clădire rezidențială din orașul Vyshhorod din regiunea Kiev, provocând patru morți și 34 de răniți, pe care le-a descris ca fiind unul dintre punctele principale ale formulei rusești de teroare”.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

El a mai adăugat că aproape 70 de rachete au fost îndreptate împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei în aceeași zi. Teroarea rusă a dus la o pană de curent – și nu numai în Ucraina. S-a stins lumina și în Moldova vecină. Dar înțelegerea a ceea ce vrea să obțină Rusia cu astfel de lovituri nu ar trebui să dispară nicăieri în lume. Teroarea energetică este un analog al utilizării armelor de distrugere în masă”, a declarat el.

El a adăugat că este o crimă împotriva umanității atunci când zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură și apă ca urmare a rachetelor rusești care lovesc instalații energetice”. Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că Rusia trebuie să se opună nu doar Ucrainei, ci și țărilor NATO, despre care a spus că duc un război prin procură împotriva Moscovei, oferind tot felul de sprijin militar Kievului.

Pentru a slăbi și distruge potențialul militar al adversarilor noștri, lansăm lovituri de mare precizie împotriva infrastructurii energetice și a altor infrastructuri care sunt folosite pentru a aproviziona cu arme formațiunile armate ucrainene, în primul rând occidentale, pentru a facilita logistica și legătura acestora”, a declarat Nebenzia în discursul său în fața Consiliului de Securitate. Nebenzia a mai spus că clădirile rezidențiale sunt avariate și civili sunt uciși din cauza desfășurării sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene în centrele orașelor ucrainene, mai degrabă decât la periferie”.

Subminarea capacității de luptă a armatei ucrainene, care amenință securitatea și integritatea teritorială a Rusiei, este unul dintre obiectivele operațiunii noastre militare speciale. Această sarcină va fi îndeplinită prin mijloace militare până când regimul de la Kiev va adopta o poziție realistă care să permită negocierea și încercarea de a rezolva problemele care ne-au obligat să începem operațiunea”, a declarat el.