• Franţa încearcă să garanteze prin Constituție dreptul femeilor la avort, după ce mai multe țări democratice, inclusiv în Statele Unite, au introdus restricții severe pentru întreruperile de sarcină.
  • Un proiect de lege în acest sens a fost votat ieri în Adunarea Națională.
  • Alte două proiecte de lege aflate iniţial pe ordinea de zi au fost amânate: unul care solicita o comisie de anchetă pentru Uber şi cealalt dedicat majorării salariului minim la 1600 de euro net.

Cu o mare majoritate, Parlamentul francez a votat în favoarea includerii dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii (IVG) în Constituţie. Proiectul de lege, prezentat de stânga radicală a lui Les Insoumis, a fost aprobat cu 337 de voturi pentru şi doar 32 împotrivă.

Textul a integrat câteva dintre cele 300 de amendamente prezentate de dreapta şi extrema dreaptă tradiţională, cu speranţa de a obţine următorul consens tot de la Senat, care este esenţial pentru aprobarea definitivă a reformei constituţionale, fără a recurge la un referendum popular.

Este un vot istoric. Adunarea Naţională vorbeşte lumii, Franţa vorbeşte lumii” , a reacţionat Mathilde Panot, lidera deputaţilor Insoumis. Înainte de vot, Panot a susţinut că este un text pentru a proteja avortul, aşa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite şi în unele ţări europene.

Recomandări

UNDE SCHIEZI AZI?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z SE SIMTE NEIUBITĂ
CREȘTE CONSUMUL INDIVIDUAL PER CAPITA
NU AJUNG ACASĂ!

Ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a susţinut în mod deschis revizuirea constituţională propusă „mai mult decât este necesar în aceste vremuri tulburi” . 

Interzicerea luptei cu tauri n-a trecut

După vot, deputaţii au trecut la examinarea unui al doilea proiect de lege, prezentat tot de Les Insousmis, în favoarea desfiinţării luptei cu tauri peste tot în Franţa.

Faţă de cel despre avort, împărtăşit de aproape întreaga clasă politică franceză, textul prezentat de Aymeric Caron nu are şanse mari să fie aprobat de Adunarea Naţională.

Majoritatea grupurilor parlamentare au decis, de asemenea, să acorde deplină libertate de vot în această problemă.

Alte două proiecte de lege aflate iniţial pe ordinea de zi au fost amânate: unul care solicita o comisie de anchetă pentru Uber şi cealalt dedicat majorării salariului minim la 1600 de euro net.