• Kremlinul ar fi luat o decizie cu privire la o „soluţie” radicală la problema intrării Belarusului în războiul din Ucraina: eliminarea preşedintelui Alexander Lukaşenko.
  • Serviciul de Informaţii Militare Ruse (GRU) examinează scenariul care implică uciderea lui Lukaşenko, în urma căruia funcţiile sale ar fi încredinţate secretarului general al CSTO, Sanislav Zas, un om loial Rusiei şi aflat sub controlul GRU.
  • Este o naraţiune de propagandă conform căreia atacul asupra lui Lukaşenko a fost conceput de Washington, subliniază institutul.

Kremlinul ar fi luat o decizie cu privire la o „soluţie” radicală la problema intrării Belarusului în războiul din Ucraina: eliminarea preşedintelui Alexander Lukaşenko sau, în orice caz, forţarea acestuia să colaboreze, scrie centrul de studii american Robert Lansing Institute, care citează surse din conducerea militară rusă.

„La instrucţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, n.red.), serviciile de informaţii militare ruse ar putea încerca în zilele următoare să urmărească un scenariu care implică o tentativă de asasinat asupra preşedintelui belarus Alexandru Lukaşenko, sau o uzurpare a lui, cu scopul de a-l intimida pentru a ordona în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele ruseşti”, se arată în articol publicat pe site-ul său.

Serviciul de Informaţii Militare Ruse (GRU) examinează scenariul care implică uciderea lui Lukaşenko, în urma căruia funcţiile sale ar fi încredinţate secretarului general al CSTO, Sanislav Zas, un om loial Rusiei şi aflat sub controlul GRU.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit complotului, Zas ar anunţa apoi că Belarus i se alăture Rusiei pe front ca entitate autonomă, probabil pentru a preveni ameninţarea militară din Ucraina şi Polonia.

Este o naraţiune de propagandă conform căreia atacul asupra lui Lukaşenko a fost conceput de Washington, subliniază institutul. „În ambele scenarii – fie că este vorba despre o tentativă de asasinat sau o tentativă de asasinat eşuată asupra lui Lukaşenko – ar fi prezentate „dovezi” fabricate ale implicării ucrainene şi poloneze sub îndrumarea informaţiilor NATO”, care ar oferi un pretext formal pentru participarea belarusului cu trupe în operaţiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei.