• Oamenii foarte inteligenți sunt adesea prezentați ca fiind niște păsări de noapte.
  • În timp ce studiile anterioare susțin această idee, constatând că cei care lucrează noaptea prezintă de obicei o inteligență verbală mai dezvoltată, noile cercetări de la Universitatea din Ottawa sugerează contrariul.
  • Se pare că pasărea matinală chiar prinde viermele (verbal).

Oamenii foarte inteligenți sunt adesea prezentați ca fiind niște păsări de noapte. În timp ce studiile anterioare susțin această idee, constatând că cei care lucrează noaptea prezintă de obicei o inteligență verbală mai dezvoltată, noile cercetări de la Universitatea din Ottawa sugerează contrariul. Se pare că pasărea matinală chiar prinde viermele (verbal).

„Odată ce au fost luați în considerare factorii cheie, inclusiv ora de culcare și vârsta, am constatat că este adevărat contrariul, și anume că tipii matinali tind să aibă o capacitate verbală superioară”, spune Stuart Fogel, director al Laboratorului de Cercetare a Somnului de la Universitatea din Ottawa, într-un comunicat al universității. „Acest rezultat a fost surprinzător pentru noi și semnalează faptul că acest lucru este mult mai complicat decât se credea până acum”.

Aceste ultime cercetări din Canada oferă o perspectivă foarte necesară asupra modului în care impactul ritmului zilnic al unei persoane și al nivelurilor de activitate, atât în timpul stării de veghe, cât și în timpul somnului, este legat de inteligență.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Echipa de cercetare a identificat cronotipurile participanților ( obiceiuri de seară sau de dimineață) prin monitorizarea ritmurilor lor biologice și a preferințelor zilnice. Cronotipul unei persoane este legat de momentul din zi în care preferă să urmărească sau să îndeplinească sarcini solicitante sau importante, de la activități intelectuale la exerciții fizice.

În mod obișnuit, persoanele tinere tind să fie „genul de oameni de seară”, în timp ce persoanele mai în vârstă și cele care sunt mai înrădăcinate în activitățile lor zilnice/noptime sunt mai des „genul de oameni matinali”. În mod ironic, dimineața este, de obicei, un moment critic pentru tineri, în special pentru cei care încă frecventează școala.

„Multe dintre orele de începere a școlii nu sunt determinate de cronotipurile noastre, ci de părinți și de programele de lucru, astfel încât copiii de vârstă școlară plătesc prețul pentru acest lucru, deoarece sunt tipuri de seară forțate să lucreze după un program de dimineață”, explică Fogel. „De exemplu, orele de matematică și de științe sunt programate în mod normal la începutul zilei, deoarece orice dispoziție matinală pe care o au aceștia este benefică pentru ei. Dar dimineața nu este momentul în care se simt cel mai bine din cauza orientărilor lor de seară. În cele din urmă, ei sunt dezavantajați, deoarece tipul de program care le este impus luptă practic împotriva ceasului lor biologic în fiecare zi.”

În acest studiu au fost utilizați voluntari reprezentând o mare varietate de grupe de vârstă. Toți subiecții au fost supuși unui screening riguros pentru a exclude tulburările de somn și orice alți factori de confuzie posibili. Subiecții au purtat un dispozitiv de monitorizare pentru a-și măsura nivelul de activitate.

Fogel explică faptul că stabilirea forței ritmului unei persoane, care conduce inteligența, este esențială pentru înțelegerea acestui studiu. Autorii studiului indică vârsta unei persoane și ora efectivă de culcare ca fiind factori importanți. „Creierul nostru tânjește cu adevărat după regularitate, iar pentru ca noi să fim optimiști în ritmul nostru este să ne ținem de acest program și să nu încercăm în mod constant să recuperăm”, conchide el.

Studiul este publicat în Current Research in Behavioral Sciences.