• Mayorkas a citat practica de lungă durată a funcționarilor guvernamentali care își exercită puterea discreționară pentru a decide cine ar trebui să fie supus deportării.
  • Judecătorii vor audia încercarea administrației de a anula o decizie a unui judecător în favoarea Texasului și a Louisianei.
  • Mayorkas a spus că liniile directoare sunt necesare.

Curtea Supremă a Statelor Unite va analiza marți dacă administrația președintelui Joe Biden poate pune în aplicare liniile directoare – contestate de două state cu orientare conservatoare – care orientează aplicarea legii imigrației către amenințări la adresa siguranței publice, într-un caz care testează puterea executivului de a stabili prioritățile de aplicare a legii.

Judecătorii vor audia încercarea administrației de a anula o decizie a unui judecător în favoarea Texasului și a Louisianei, care a anulat liniile directoare ale Departamentului pentru Securitate Internă al SUA (DHS) care restrângeau sfera celor care pot fi vizați de agenții de imigrare în vederea arestării și deportării.

Politica președintelui democrat s-a îndepărtat de abordarea dură a predecesorului său republican, Donald Trump, care a încercat să lărgească gama de imigranți supuși arestării și expulzării. Biden a făcut campanie pentru o abordare mai umană a imigrației, dar s-a confruntat cu un număr mare de imigranți care traversează frontiera dintre SUA și Mexic.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Liniile directoare, anunțate de secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas în septembrie 2021, au acordat prioritate arestării și expulzării cetățenilor non-americani care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, a siguranței publice sau a securității frontierei.

Într-o notă, Mayorkas a spus că liniile directoare sunt necesare deoarece departamentul său nu dispune de resursele necesare pentru a aresta și a solicita îndepărtarea fiecăruia dintre cei aproximativ 11 milioane de imigranți care trăiesc ilegal în Statele Unite.

Mayorkas a citat practica de lungă durată a funcționarilor guvernamentali care își exercită puterea discreționară pentru a decide cine ar trebui să fie supus deportării și a declarat că majoritatea imigranților supuși deportării „au fost membri contributivi ai comunităților noastre timp de ani de zile”.