• Oamenii de știință au descoperit de ce lumina verde vindecă durerea.
  • Echipa științifică a studiat în detaliu fiecare parte a sistemului neuronal vizual pentru a ajunge la descoperire.
  • Lumina verde pare să amelioreze durerea, iar un nou studiu pe șoareci arată de ce.

Cercetările sugerează că ar putea exista o modalitate „simplă, sigură și economică” de a ameliora durerea: lumina verde. Iar un nou studiu pe animale dezvăluie fundamentele biologice ale modului în care ar putea funcționa. Oamenii de știință explorează efectele de ameliorare a durerii produse de lumina verde de cel puțin o jumătate de deceniu, descoperind ocazional un indiciu despre cum anume se întâmplă acest lucru. Acest nou studiu pe șoareci, condus de cercetătorul în neuroștiințe Yu-Long Tang de la Universitatea Fudan din Shanghai, dezvăluie celulele oculare și căile cerebrale care stau la baza ameliorării durerii resimțite uneori după expunerea la lumină verde de intensitate scăzută. Într-o serie de experimente, cercetătorii au descoperit că conurile și bastonașele – celulele oculare care percep lumina – au contribuit la efectele de ameliorare a durerii produse de lumina verde la șoarecii sănătoși și la șoarecii cu articulații inflamate.

Așa cum fac adesea oamenii de știință, cercetătorii au inactivat anumite celule pentru a vedea ce efect avea acest lucru asupra simțului durerii la animale. Atunci când au inactivat bastonașele la unii șoareci, aceste animale au prezentat doar o ușurare parțială cu lumina verde, în timp ce șoarecii lipsiți de conuri nu au prezentat niciun semn de ușurare a durerii atunci când au fost scăldați în strălucirea verde.

„Am descoperit că fotoreceptorii conici ai retinei sunt esențiali pentru analiza analgeziei luminii verzi, în timp ce bastonașele joacă un rol secundar”, explică Tang și colegii lor în lucrarea publicată. De aici, ei au urmărit calea parcursă de semnalele electrice de la ochi prin creier. Scăldate în lumină verde, conurile și bastonașele au stimulat un grup de celule cerebrale din nucleul geniculat ventrolateral, care a fost legat anterior de efectele analgezice ale luminii puternice în general.

Recomandări

ALEGERI 2024
ORBAN IGNORĂ CPI
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK

În această parte a creierului, acești neuroni exprimă un hormon implicat în semnalizarea durerii. Aceste celule transmit apoi mesajul către o altă parte a creierului, numită nucleul rafeului dorsal, care modulează durerea, reducând în mod eficient cadranul senzațiilor de durere severă. Diferite studii pe animale au identificat și alte mecanisme implicate în efectele analgezice ale luminii verzi, cum ar fi receptorii de durere din măduva spinării – ceea ce nu este surprinzător, având în vedere cât de complexă este experiența durerii. Aceasta implică experiența senzorială, corporală și psihologică a stimulilor și semnalelor care ricoșează între creier, măduva spinării și receptorii durerii.

Deși ameliorarea durerii la rozătoare este departe de oameni, acest studiu reușește să identifice circuitele de durere din creierul mamiferelor care răspund la intrările vizuale și ne extinde înțelegerea unei modalități sigure și ușoare de a le potoli.

„Deși nu este clar dacă percepția culorilor este comparabilă între oameni și rozătoare, expunerea la lumina verde atât la oameni, cât și la rozătoare reduce sensibilitatea la durere, sugerând implicarea unor mecanisme comune între cele două specii”, scriu Tang și colegii săi, menționând că este probabil ca și alte regiuni ale creierului să fie implicate. Expunerea oamenilor la opt ore de terapie cu lumină pe zi, așa cum a făcut cercetătorul cu șoarecii din acest studiu, nu este pur și simplu practică sau fezabilă, așa că ar fi interesant de văzut dacă episoade mai scurte de terapie cu lumină verde sunt eficiente pentru ameliorarea durerii – și pentru cât timp.

În această privință, există unele rezultate încurajatoare din alte studii. Un studiu pe animale la șobolani a sugerat că ameliorarea durerii prin lumină verde ar putea fi de lungă durată, persistând timp de patru zile după tratament. Studii clinice recente au raportat, de asemenea, că câteva ore de terapie cu lumină verde în fiecare zi au redus intensitatea durerii la un grup mic de pacienți cu fibromialgie și numărul de zile de dureri de cap la migrene. Durerea lombară cronică este o altă țintă. Lumina verde ar putea fi benefică pentru pacienții care urmează o intervenție chirurgicală, reducând dependența acestora de analgezice.

Deși s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea, dacă aceste studii pot fi repetate pe mai mulți pacienți, ar putea deschide calea pentru ca terapia cu lumină verde să fie o opțiune alternativă pentru ameliorarea totală a durerii. Opioidele sunt, de asemenea, incredibil de eficiente în ameliorarea durerii, dar creează o dependență ridicată, iar noi nu știm încă cum se compară lumina verde.

În afară de durerea cronică, descoperirile adaugă puțină culoare la înțelegerea noastră privind motivul pentru care petrecerea timpului în natură ne face să ne simțim atât de bine. Coconul unei păduri, de culoare verde intens, ar putea să ne calmeze sistemul nervos în mai multe moduri.