• Cercetarea a folosit date de sănătate din studiul Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), un studiu comunitar în curs de desfășurare în SUA privind bolile cardiovasculare subclinice.
  • Potrivit autorilor studiului, există mai puține informații cu privire la cât de mult poate afecta lipoproteina(a) riscul de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială.
  • Participanții la studiu au provenit din diverse grupuri rasiale și etnice.

Nivelurile ridicate de lipoproteină(a), un tip de colesterol „rău”, pot fi asociate cu un risc cu 18-20% mai mare de boli cardiovasculare în rândul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, însă riscul de boli cardiovasculare nu a fost mai mare în rândul celor fără hipertensiune, potrivit unei noi cercetări publicate astăzi în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc cheie pentru bolile cardiovasculare. În acest studiu, hipertensiunea a fost definită ca o cifră superioară de 140 mmHg sau mai mare, o cifră inferioară de 90 sau mmHg sau utilizarea de medicamente pentru tensiune arterială. În 2017, Asociația și-a actualizat definiția hipertensiunii arteriale pentru a fi o cifră superioară de 130 mmHg sau mai mare sau o cifră inferioară de 80 mmHg sau mai mare.

Studiile anterioare au indicat faptul că, atunci când o persoană are hipertensiune arterială și dezechilibru lipidic, sau dislipidemie, riscul de boli cardiovasculare crește substanțial. Potrivit autorilor studiului, există mai puține informații cu privire la cât de mult poate afecta lipoproteina(a) riscul de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Lipoproteinele, care sunt alcătuite din proteine și grăsimi, transportă colesterolul prin sânge. Subtipurile de lipoproteine includ lipoproteinele cu densitate mică (LDL), lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și lipoproteinele(a), sau Lp(a). La fel ca și colesterolul LDL, colesterolul lipoproteinei(a) se poate depune și acumula în pereții vaselor de sânge, crescând astfel riscul unei persoane de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cercetarea a folosit date de sănătate din studiul Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), un studiu comunitar în curs de desfășurare în SUA privind bolile cardiovasculare subclinice -;ceea ce înseamnă că boala este descoperită înainte de a exista semne și simptome clinice. MESA este un studiu de cercetare care include aproape 7.000 de adulți, care a început în anul 2000 și care încă urmărește participanții în șase locații din SUA: Baltimore; Chicago; New York; Los Angeles County, California; Forsyth County, Carolina de Nord; și St. Paul, Minnesota. La momentul înscrierii în studiu, toți participanții nu sufereau de boli cardiovasculare.

Studiul actual a inclus 6.674 de participanți la MESA cărora li s-au evaluat nivelurile de lipoproteină(a) și tensiunea arterială și pentru care existau date documentate despre evenimente de boli cardiovasculare pe parcursul examinărilor de urmărire a MESA în aproximativ 2001, 2003, 2004, 2006, 2010, 2017 și în cadrul interviurilor telefonice la fiecare 9-12 luni pentru a colecta date intermediare privind noile diagnostice, proceduri, spitalizări și decese.

Participanții la studiu au provenit din diverse grupuri rasiale și etnice: 38,6% s-au autoidentificat ca adulți albi; 27,5% s-au autoidentificat ca adulți afro-americani; 22,1% s-au autoidentificat ca adulți hispanici; și 11,9% s-au autoidentificat ca adulți chinezo-americani (n=791). În plus, mai mult de jumătate din grup era de sex feminin (52,8%).