• Rishi Sunak îndemnă aliații să își sporească furnizarea de arme către Ucraina.
  • Premierul participă la summitul Forței Expediționare Mixte conduse de Marea Britanie la Riga, în Letonia.
  • El respinge, de asemenea, orice idee că Rusia ar cere o încetare a focului ca fiind o „chemare falsă”.

Rishi Sunak a cerut astăzi aliaților Marii Britanii să sporească furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv prin livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană către această națiune devastată de război. Premierul, care a participat la o reuniune a Forței Expediționare Mixte conduse de Marea Britanie la Riga, în Letonia, a insistat, de asemenea, pentru a se concentra pe „degradarea capacității Rusiei de a se regrupa și de a se realimenta”.

El a cerut ca și alte națiuni să fie „foarte ferme în a denunța” aprovizionarea Iranului cu armament pentru Vladimir Putin și să mențină sancțiunile paralizante împotriva Moscovei. Sunak a respins orice posibil apel la încetarea focului din partea Rusiei ca fiind „complet lipsit de sens” până când Putin nu-și va retrage trupele din părțile ocupate ale Ucrainei.

Premierul a sosit în capitala letonă în această dimineață pentru reuniunea JEF – care reunește liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei, Norvegiei și Regatului Unit – în prima etapă a unei călătorii cu escală în regiunea baltică. Ulterior, el se va întâlni cu trupele britanice din Estonia vecină și va semna un nou parteneriat tehnologic pentru a consolida legăturile digitale.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Sunak face apel la liderii JEF să mențină sau să depășească nivelurile actuale de sprijin pentru Ucraina până în 2023. Marea Britanie s-a angajat să furnizeze sute de mii de cartușe de artilerie Ucrainei anul viitor, în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline. Premierul i-a îndemnat pe liderii JEF să se asigure că „livrează mai mult ajutor militar și că ajutorul militar evoluează” în fața lansării de către Rusia a unor lovituri aeriene asupra marilor orașe ucrainene.

„Asta înseamnă mai multe sisteme de apărare antiaeriană, înseamnă artilerie, înseamnă vehicule blindate, a spus Sunak. „În ceea ce privește partea noastră din Marea Britanie, ne-am angajat să egalăm sau să depășim anul viitor ajutorul de 2,3 miliarde de lire sterline pe care l-am oferit anul acesta. Sper foarte mult și îi încurajez pe ceilalți din jurul mesei să facă tot ce pot pentru a continua sprijinul puternic”.

De asemenea, premierul a cerut aliaților britanici să „continue să se concentreze pe degradarea capacității Rusiei de a se regrupa și de a se reaproviziona, iar acest lucru înseamnă să se ocupe de lanțurile sale de aprovizionare și să elimine sprijinul internațional”. El a adăugat: „Mă gândesc în special la Iran și la armele pe care le furnizează în prezent Rusiei, pe care ar trebui să le semnalăm cu tărie, așa cum am făcut-o în cadrul Națiunilor Unite. Dar, de asemenea, consecințele economice pentru Rusia trebuie să continue să fie severe și, în acest sens, noul plafon al prețului petrolului pe care G7 l-a instituit și pe care alții l-au urmat, cred că poate fi foarte util”.

Marea Britanie a impus recent sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri iranieni implicați în producția sau furnizarea de drone militare folosite pentru a efectua atacuri în Ucraina. Vorbind înainte de un discurs rostit la reuniunea JEF de președintele ucrainean Volodomir Zelenski, Sunak a respins ideea că Occidentul ar putea accepta o cerere a Rusiei de încetare a focului fără ca Kremlinul să-și retragă trupele.

„Trebuie să fie clar că orice apel unilateral la încetarea focului din partea Rusiei este complet lipsit de sens în contextul actual, a spus el. „Cred că ar fi un apel fals. Acesta ar fi folosit de Rusia pentru a se regrupa, pentru a-și întări trupele și până când nu se vor retrage din teritoriul cucerit, nu poate și nu ar trebui să existe nicio negociere reală.