• Rishi Sunak îndemnă aliații să își sporească furnizarea de arme către Ucraina.
  • Premierul participă la summitul Forței Expediționare Mixte conduse de Marea Britanie la Riga, în Letonia.
  • El respinge, de asemenea, orice idee că Rusia ar cere o încetare a focului ca fiind o „chemare falsă”.

Rishi Sunak a cerut astăzi aliaților Marii Britanii să sporească furnizarea de arme către Ucraina, inclusiv prin livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană către această națiune devastată de război. Premierul, care a participat la o reuniune a Forței Expediționare Mixte conduse de Marea Britanie la Riga, în Letonia, a insistat, de asemenea, pentru a se concentra pe „degradarea capacității Rusiei de a se regrupa și de a se realimenta”.

El a cerut ca și alte națiuni să fie „foarte ferme în a denunța” aprovizionarea Iranului cu armament pentru Vladimir Putin și să mențină sancțiunile paralizante împotriva Moscovei. Sunak a respins orice posibil apel la încetarea focului din partea Rusiei ca fiind „complet lipsit de sens” până când Putin nu-și va retrage trupele din părțile ocupate ale Ucrainei.

Premierul a sosit în capitala letonă în această dimineață pentru reuniunea JEF – care reunește liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei, Norvegiei și Regatului Unit – în prima etapă a unei călătorii cu escală în regiunea baltică. Ulterior, el se va întâlni cu trupele britanice din Estonia vecină și va semna un nou parteneriat tehnologic pentru a consolida legăturile digitale.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Sunak face apel la liderii JEF să mențină sau să depășească nivelurile actuale de sprijin pentru Ucraina până în 2023. Marea Britanie s-a angajat să furnizeze sute de mii de cartușe de artilerie Ucrainei anul viitor, în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline. Premierul i-a îndemnat pe liderii JEF să se asigure că „livrează mai mult ajutor militar și că ajutorul militar evoluează” în fața lansării de către Rusia a unor lovituri aeriene asupra marilor orașe ucrainene.

„Asta înseamnă mai multe sisteme de apărare antiaeriană, înseamnă artilerie, înseamnă vehicule blindate, a spus Sunak. „În ceea ce privește partea noastră din Marea Britanie, ne-am angajat să egalăm sau să depășim anul viitor ajutorul de 2,3 miliarde de lire sterline pe care l-am oferit anul acesta. Sper foarte mult și îi încurajez pe ceilalți din jurul mesei să facă tot ce pot pentru a continua sprijinul puternic”.

De asemenea, premierul a cerut aliaților britanici să „continue să se concentreze pe degradarea capacității Rusiei de a se regrupa și de a se reaproviziona, iar acest lucru înseamnă să se ocupe de lanțurile sale de aprovizionare și să elimine sprijinul internațional”. El a adăugat: „Mă gândesc în special la Iran și la armele pe care le furnizează în prezent Rusiei, pe care ar trebui să le semnalăm cu tărie, așa cum am făcut-o în cadrul Națiunilor Unite. Dar, de asemenea, consecințele economice pentru Rusia trebuie să continue să fie severe și, în acest sens, noul plafon al prețului petrolului pe care G7 l-a instituit și pe care alții l-au urmat, cred că poate fi foarte util”.

Marea Britanie a impus recent sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri iranieni implicați în producția sau furnizarea de drone militare folosite pentru a efectua atacuri în Ucraina. Vorbind înainte de un discurs rostit la reuniunea JEF de președintele ucrainean Volodomir Zelenski, Sunak a respins ideea că Occidentul ar putea accepta o cerere a Rusiei de încetare a focului fără ca Kremlinul să-și retragă trupele.

„Trebuie să fie clar că orice apel unilateral la încetarea focului din partea Rusiei este complet lipsit de sens în contextul actual, a spus el. „Cred că ar fi un apel fals. Acesta ar fi folosit de Rusia pentru a se regrupa, pentru a-și întări trupele și până când nu se vor retrage din teritoriul cucerit, nu poate și nu ar trebui să existe nicio negociere reală.