• Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a încheiat săptămâna trecută cu o creștere de 5,46%.
  • Acțiunile din Arabia Saudită au urcat duminică, indicele Tadawul All Share Index (TASI), în creștere cu 0,2%.
  • Se așteaptă ca oferta globală a acestor mărfuri să rămână restrânsă.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI), principala referință pentru prețul petrolului, a încheiat săptămâna trecută cu o creștere de 5,46%. În replică, acțiunile din Arabia Saudită au urcat duminică, indicele Tadawul All Share Index (TASI), cu 0,2% mai sus.

Creșterile vin pe fondul temerilor legate de înăsprirea ofertei de petrol. Vineri, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat la televiziunea de stat că țara ar putea reduce producția de petrol cu 5 până la 7% la începutul anului 2023.

Decizia vine ca răspuns la plafonarea prețurilor la exporturile rusești, impusă de Grupul celor șapte (G7) la începutul acestei luni. Barilul exportat trebuie să rămână sub 60 de dolari pentru a putea fi transportat de către petroliștii G7 și UE, companiile de asigurări și instituțiile de credit, potrivit Reuters. Măsura luată de grup, format din țările Uniunii Europene și Australia, vizează limitarea exporturilor de petrol pe cale maritimă pentru a restrânge capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

În acest an, sectorul energetic a înregistrat o performanță puternică în raport cu piața bursieră în general. Invazia rusă din Ucraina din februarie a dus la scumpirea petrolului și a gazelor. Se așteaptă ca oferta globală a acestor mărfuri să rămână restrânsă. În afară de conflict, companiile din acest sector nu cheltuiesc suficient pentru cheltuieli de capital.

Deși ar putea fi o veste proastă pentru prețurile energiei, ar putea însemna, de asemenea, că investitorii au în continuare un refugiu sigur înainte de noul an. Chiar și după ce acțiunile energetice au avut o evoluție puternică în 2022, ar putea exista mai multe creșteri, deoarece se așteaptă ca cererea să depășească oferta, a declarat pentru Insider un manager de fonduri care supraveghează un fond din sectorul energetic, Integrity Mid-North American Resources Fund (ICPAX).