• Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele de pe linia frontului din Ucraina, a anunțat Moscova.
  • La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu înalți oficiali militari și de securitate pentru a discuta despre posibilele riscuri din partea Belarusului, vecinul nordic al țării.
  • Acest lucru vine în contextul în care oficialii britanici din domeniul apărării au declarat că moralul scăzut continuă să fie o vulnerabilitate semnificativă în mare parte din forțele rusești”.

Rusia spune că va trimite muzicieni și cântăreți pe frontul războiului său din Ucraina pentru a ridica moralul trupelor. Ministerul Apărării a anunțat săptămâna aceasta formarea brigăzii de creație din prima linie”, precizând că aceasta va include și artiști de circ.

Ministerul britanic al Apărării a evidențiat duminică crearea brigăzii într-o actualizare a informațiilor. Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele de pe linia frontului din Ucraina, a anunțat Moscova.

Într-o declarație postată pe Telegram, Ministerul Apărării a declarat că Șoigu a zburat în jurul zonelor de desfășurare a trupelor și a verificat pozițiile avansate ale unităților rusești în zona operațiunii militare speciale”, referindu-se la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina, lansată la 24 februarie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ministerul a adăugat că acesta a vorbit cu trupele de pe linia frontului” și la un post de comandă” – dar BBC nu poate confirma când a avut loc vizita sau dacă Șoigu a vizitat Ucraina însăși.

Comentând vizita anunțată a lui Șoigu, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Serhiy Cherevatyi, a declarat pentru canalele de televiziune ucrainene: Nu cred cu adevărat că este atât de curajos” încât să călătorească pe câmpul de luptă.

Acest lucru vine în contextul în care oficialii britanici din domeniul apărării au declarat că moralul scăzut continuă să fie o vulnerabilitate semnificativă în mare parte din forțele rusești”.

Marea Britanie a declarat că noua brigadă creativă – care urmează unei campanii recente, care îndeamnă publicul să doneze instrumente muzicale trupelor – este în concordanță cu utilizarea istorică a muzicii militare și a divertismentului organizat” pentru a ridica moralul.

Dar s-au întrebat dacă noua brigadă va distrage de fapt atenția trupelor, care au fost preocupate în primul rând de ratele foarte ridicate ale pierderilor, conducerea slabă, problemele de plată, lipsa de echipament și muniție și lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului”.

Potrivit publicației ruse RBC News, brigada va fi formată din trupe mobilizate în cadrul campaniei de recrutare a președintelui Vladimir Putin, precum și din artiști profesioniști care au intrat voluntar în serviciul militar”.

Noua unitate va avea misiunea de a menține o stare morală, politică și psihologică ridicată [în rândul] participanților la operațiunea militară specială”, a precizat ministerul apărării, citat de cotidianul citat.

Putin se întâlnește cu generalii în timp ce rachetele lovesc Ucraina

Lupte intense au continuat sâmbătă în jurul orașului Bakhmut, controlat de Ucraina, în estul regiunii Donbas, a anunțat armata ucraineană.

Zona a fost scena unor confruntări puternice între trupele ucrainene și cele rusești timp de luni de zile, în timp ce Rusia încearcă să cucerească complet regiunea după o serie de înfrângeri grele în nord-estul și sudul Ucrainei la începutul acestui an.

Oficiali occidentali din serviciile de informații au declarat anterior că atacurile rusești asupra orașului sunt conduse de contractorul militar privat al Rusiei, Wagner Group. Moscova speră să folosească Bakhmut ca teren de pregătire pentru a lansa atacuri asupra orașelor Kramatorsk și Sloviansk, aflate sub control ucrainean, mai la vest.

În altă parte, încălzirea a fost restabilită în capitala ucraineană Kiev, după ce vineri Rusia a lansat lovituri de amploare care au vizat infrastructura de energie electrică și apă, a declarat primarul Vitali Klitschko. Moscova a lansat vineri 76 de rachete, lovind nouă stații de alimentare cu energie electrică și aruncând o mare parte a țării în întuneric. Ucraina a declarat că a interceptat 60.

Într-o evoluție separată, președintele Putin urmează să viziteze luni Belarusul, în contextul în care presa a relatat că acesta va exercita presiuni suplimentare asupra liderului belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat, pentru a se alătura oficial efortului de război al Rusiei și a trimite trupe în Ucraina. De la începutul războiului, trupele rusești au folosit teritoriul belarus ca rampă de lansare – dar Lukașenko a rezistat până acum tuturor încercărilor Moscovei de a-și desfășura forțele armate în Ucraina.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu înalți oficiali militari și de securitate pentru a discuta despre posibilele riscuri din partea Belarusului, vecinul nordic al țării.

Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile. Oricine înclină Minskul spre orice, nu îi va ajuta, la fel ca orice altă idee bolnavă în acest război împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a declarat Zelenski în discursul său video duminică seara târziu.