• Hibernare umană? Apărările împotriva frigului pot fi o barieră, potrivit unui studiu chinezesc.
  • Experimentul de hipotermie pe maimuțe a declanșat o scădere ușoară a temperaturii și un răspuns puternic de apărare împotriva frigului.
  • Cercetările arată că suprimarea acestui mecanism ar fi o provocare cheie pentru a induce hibernarea la oameni, spune un cercetător în neuroștiințe.

O echipă de cercetători din China a realizat primul experiment de hipotermie la nivel celular din lume pe primate. Scopul este de a descoperi mecanismele care stau la baza barierei de hibernare la om, astfel încât acestea să poată fi apoi eliminate. Înghețarea temporară ar putea ajuta la călătoria și colonizarea altor planete, spun oamenii de știință.

Neurologul Dai Ji și echipa sa de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen au activat neuronii specifici din creierul maimuțelor, ceea ce a provocat doar o ușoară scădere a temperaturii corpului acestora. Cu toate acestea, acest lucru a dus la o reacție puternică de protecție împotriva frigului, relatează South China Morning Post.

Primatele continuau să se miște, inimile lor băteau mult mai repede și tremurau – toate în încercarea de a lupta împotriva scăderii temperaturii corpului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Studiul nostru a arătat că, dacă oamenii ar trebui să implementeze hibernarea artificială, principala provocare ar fi suprimarea mecanismului nostru de apărare împotriva frigului”, a declarat Dai Ji.

Hibernarea permite mamiferelor, cum ar fi urșii și rozătoarele, să supraviețuiască condițiilor meteorologice nefavorabile sau lipsei de hrană. În timpul acestei stări de somn profund, metabolismul lor este la un nivel minim și fiziologia lor se schimbă. Temperatura corpului scade, unele organe se opresc, inima abia mai bate, în timp ce mușchii și oasele intră într-o stare de repaus, dar își păstrează forța.

Ideea de a induce hibernarea la oameni a captat de mult timp imaginația fanilor de science-fiction. De fapt, studiul hibernării nu este doar pentru călătorii spațiali – poate fi benefic și pentru persoanele care așteaptă un transplant de organe sau care se confruntă cu un cancer agresiv.

„Au existat multe speculații cu privire la motivul pentru care multe mamifere hibernează, dar nu și oamenii”, a spus Dye. „Deoarece studiile anterioare s-au concentrat pe rozătoare, am vrut să încercăm un model animal care să fie mai asemănător cu ființele umane în ceea ce privește dimensiunea și structura corpului.”

Dai a declarat că munca sa ar fi mai ușor de realizat dacă oamenii de știință ar putea descoperi „gena hibernării”. Una dintre teorii este că hibernarea este codificată în genele umane, dar abilitatea de a salva vieți a fost pierdută pentru că nu mai era necesară. Deci, dacă poate fi găsită și dacă oamenii de știință își dau seama cum să o declanșeze, atunci această abilitate ar putea fi restaurată.

„Dar sunt încă atât de multe lucruri de bază pe care nu le înțelegem”, a spus Dye. „De exemplu, nu avem nicio idee despre cum se trezesc urșii când se termină hibernarea și cât timp ar fi sigur să punem pe cineva în hibernare înainte de a-l trezi”.