• Un lot de siropuri, care conținea substanța toxică etilenglicol, a fost administrat copiilor la domiciliu fără prescripție medicală, fie de către părinți, fie la sfatul farmaciștilor.
  • Ministerul Sănătății din Uzbekistan a declarat că cel puțin 18 copii au murit după ce au consumat un sirop medicinal.
  • Siropul a fost administrat copiilor acasă fără prescripție medicală, fie de către părinți, fie la sfatul farmaciștilor, cu doze care depășeau doza standard pentru copii.

Un lot de siropuri, care conținea substanța toxică etilenglicol, a fost administrat copiilor la domiciliu fără prescripție medicală, fie de către părinți, fie la sfatul farmaciștilor. Ministerul Sănătății din Uzbekistan a declarat că cel puțin 18 copii au murit după ce au consumat un sirop medicinal fabricat de producătorul indian de medicamente Marion Biotech Pvt Ltd.

Ministerul a declarat miercuri că 18 din cei 21 de copii care au luat siropul Dok-1 Max în timp ce sufereau de o boală respiratorie acută au murit după ce l-au consumat. Acesta este comercializat pe site-ul companiei ca fiind un tratament pentru simptomele răcelii și gripei. Un lot de sirop conținea etilenglicol, despre care ministerul a spus că este o substanță toxică. Siropul a fost importat în Uzbekistan de către Quramax Medical LLC, a precizat ministerul în declarația sa publicată marți.

Acesta a mai spus că siropul a fost administrat copiilor acasă fără prescripție medicală, fie de către părinți, fie la sfatul farmaciștilor, cu doze care depășeau doza standard pentru copii. Nu a fost imediat clar dacă toți sau unii dintre copii au consumat lotul suspect sau au consumat mai mult decât doza standard, sau ambele.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Marion Biotech, Quramax Medical și Ministerul Sănătății din India nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. O sursă guvernamentală indiană a declarat că Ministerul Sănătății analizează problema.

Retragerea comprimatelor, siropurilor

India a lansat marți o inspecție a unor fabrici de medicamente din întreaga țară pentru a asigura standarde înalte de calitate. Incidentul din Uzbekistan urmează unui incident similar din Gambia, unde moartea a cel puțin 70 de copii a fost pusă pe seama siropurilor pentru tuse și răceală produse de Maiden Pharmaceuticals Ltd., cu sediul în New Delhi.

Atât guvernul indian, cât și compania au negat că medicamentele ar fi de vină. India este cunoscută drept „farmacia lumii”, iar exporturile sale de produse farmaceutice au crescut de peste două ori în ultimul deceniu, ajungând la 24,5 miliarde de dolari în ultimul an fiscal.

Ministerul Sănătății din Uzbekistan a declarat că a concediat șapte angajați pentru neglijență pentru că nu au analizat decesele în timp util și nu au luat măsurile necesare. Acesta a precizat că a luat măsuri disciplinare împotriva unor „specialiști”, fără a preciza ce rol au avut aceștia. De asemenea, retrage comprimatele și siropurile Doc-1 Max din toate farmaciile.