• O femeie perfect sănătoasă în vârstă de 37 ani a suferit o afecțiune neurologică gravă după a participat la testele AstraZeneca pentru vaccinul anti-Covid
  • Epidemiologul șef al SUA spune că reluarea testelor e „doar o chestiune de timp” și că acestea nu se pot opri pe baza unui singur efect advers
  • Americanii nu au încredere în vaccin, aproape jumătate spun că nu vor apela la el, chiar dacă este gratuit

CNN a obținut un raport intern al gigantului farmaceutic AstraZeneca, în care este dezvăluită condiția neurologică suferită de o participantă la testele pentru vaccin împotriva noului coronavirus.

Raportul arată că o femeie sănătoasă de 37 de ani „a fost confirmată cu mielită transversă” după ce a primit a doua doză de vaccin, și a fost spitalizată pe 5 septembrie.

Patru zile mai târziu, AstraZeneca a negat acuzațiile potrivit cărora un participant ar fi fost confirmat cu această stare neurologică rară, în care măduva spinării se inflamează.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Documentul, care a fost clasificat ca „raport inițial”, descrie cum participantul a avut probleme la mers, durere în mâini dar și alte simptome.

Săptămâna trecută, compania farmaceutică a anunțat „boala inexplicabilă” a voluntarei și a declarat că a pus pauză încercărilor la nivel global. Totuși, acestea au început din nou în Regatul Unit în această sâmbătă.

În timp ce lumea este atentă la procesul de dezvoltare a unui număr de vaccinuri, sperând ca pandemia să se termine mai repede, unii oameni de știință acuză AstraZeneca de o comunicare care nu a fost pe deplin transparentă în ce privește condiția pacientei.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că “nu pot divulga informații medicale.” Săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, AstraZeneca a precizat ferm că “ne dedicăm siguranței participanților noștri și celor mai înalte standarde de conduită în încercările noastre.”

În ceea ce privește starea voluntarei, cercetătorii au fost destul de îngrijorați de faptul că au depus un raport Suspectat sau Neașteptat de Reacții Adverse Grave(SNRAG).

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat pentru CNN că este “doar o chestiune de timp”înainte ca încercările să fie reluate din nou și în SUA. A mai adăugat și că “ar fi neobișnuit să oprești încercările complet pe baza unui singur efect advers”.

“Trebuie să fii foarte atent și să vezi dacă se întâmplă din nou, și dacă se întâmplă, devine cu totul altă situație.”a mai adăugat Dr. Fauci.

Din păcate, transparența companiilor farmaceuticeși încrederea publicului sunt cheia pentru a încheia într-un final această pandemie și a reveni la normal. Dacă oamenii nu au încredere în vaccin, vor decide să nu îl ia.

Această problemă este una serioasă, întrucât un sondaj de săptămâna trecută, efectuat de CNN, a arătat că 40% din americani nu vor apela la vaccin, chiar dacă este gratuit.