• Spațiile verzi au fost definite ca fiind păduri, grădini, parcuri de castele, grădini zoologice și pajiști naturale, mlaștini și zone umede.
  • Cercetătorii au analizat răspunsurile a 16.000 de locuitori selectați aleatoriu din cele mai mari orașe finlandeze.
  • Rezultatele au arătat că vizionarea spațiilor albastre sau verzi nu a influențat consumul de medicamente prescrise, dar vizitarea lor a influențat acest lucru.

Un nou studiu din Finlanda arată că vizitarea regulată a spațiilor verzi din orașe, cum ar fi parcurile și centrele comunitare, este asociată cu o utilizare redusă a anumitor medicamente eliberate pe bază de rețetă. Asocierea a inclus și vizitarea frecventă a spațiilor albastre, cum ar fi lacurile, au precizat cercetătorii. Cercetătorii au analizat medicamentele prescrise de obicei pentru depresie, anxietate, insomnie, hipertensiune arterială și astm.

Potrivit The Jerusalem Post, echipa și-a propus să determine dacă vizitarea spațiilor verzi și albastre, mai degrabă decât vizionarea lor de acasă de la fereastră, de exemplu, afectează utilizarea medicamentelor pe bază de prescripție medicală. Spațiile verzi au fost definite ca fiind păduri, grădini, parcuri de castele, grădini zoologice și pajiști naturale, mlaștini și zone umede. Spațiile albastre au fost definite ca fiind marea, lacurile și râurile. Cei 10 oameni de știință de la departamentul de securitate sanitară de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare din Kuopio și-au publicat concluziile în revista Occupational & Environmental Medicine.

Cercetătorii au analizat răspunsurile a 16.000 de locuitori selectați aleatoriu din cele mai mari orașe finlandeze ─ Helsinki, Espoo și Vantaa ─ la Studiul privind sănătatea mediului din regiunea capitalei Helsinki, realizat în 2015-2016. Sondajul a fost conceput pentru a colecta informații despre modul în care locuitorii orașelor cu vârsta de peste 25 de ani experimentează spațiile verzi și albastre rezidențiale pe o rază de un kilometru de la domiciliu. Analiza finală a inclus 6.000 de participanți care au completat studiul.

Recomandări

MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
UCRAINA ÎNAINTEAZĂ
CUM NE PREGĂTIM DE MUNTE?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
MAL E NOUĂ GRUPĂ SANGUINĂ

Participanților li s-au pus, de asemenea, întrebări despre istoricul consumului de medicamente prescrise, precizează Post, pentru afecțiuni de sănătate mintală, hipertensiune și astm. Cercetătorii au aprofundat, de asemenea, cât de des vizitau participanții spațiile verzi sau albastre și dacă puteau vedea aceste spații de acasă.

Rezultatele au arătat că vizionarea spațiilor albastre sau verzi nu a influențat consumul de medicamente prescrise, dar vizitarea lor a influențat acest lucru. În comparație cu mai puțin de o vizită săptămânală, vizitarea de trei sau patru ori pe săptămână a fost asociată cu șanse cu 33% mai mici de a utiliza medicamente pentru sănătate mintală, cu 36% mai mici de a utiliza medicamente pentru tensiune arterială și cu 26% mai mici de a utiliza medicamente pentru astm.

Deși cauza și efectul nu au putut fi evaluate în acest studiu observațional, autorul a declarat că petrecerea timpului în aer liber în spații senine pare să fie benefică pentru sănătate.

„Dovezile științifice din ce în ce mai numeroase care susțin beneficiile pentru sănătate ale expunerii la natură sunt susceptibile de a crește oferta de spații verzi de înaltă calitate în mediile urbane și de a promova utilizarea activă a acestora. Aceasta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea în orașe”, au scris aceștia.