• UE a acordat Finlandei 242 de milioane de euro pentru a crea pentru prima dată o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.
  • Rezerva va consta în echipamente de salvare și materiale medicale care sunt destinate să protejeze primii respondenți și populația civilă.
  • Pregătită pentru utilizare începând din 2024, rezerva își propune să trimită provizii într-o zonă de dezastru în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență.

UE a acordat Finlandei 242 de milioane de euro (262 de milioane de dolari) pentru a crea pentru prima dată o rezervă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care să fie folosită de toate statele membre, a anunțat marți guvernul finlandez.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat, scrie Reutres.

Rezerva va consta în echipamente de salvare și materiale medicale, cum ar fi antidoturi și contoare de radiații, care sunt destinate să protejeze primii respondenți și populația civilă, a declarat Ministerul de Interne finlandez. Finlanda are o graniță comună de 1.300 km (800 de mile) cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că o escaladare a războiului din Ucraina ar putea duce la utilizarea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Rezervele care vor fi create în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene și capacitatea de reacție la diferite tipuri de amenințări, în special în Europa de Nord și în regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen.

Pregătită pentru utilizare începând din 2024, rezerva își propune să trimită provizii într-o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență, a adăugat acesta. Finlanda a menținut rezerve naționale extinse de bunuri esențiale, cum ar fi cereale, combustibil și medicamente, timp de zeci de ani, după ce a pierdut aproximativ 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, în urma respingerii unei tentative de invazie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.