• Statele Unite și Germania au trecut peste reticențe și sunt pregătite să trimită tancuri în Ucraina, în ceea ce va fi un impuls important în lupta sa pentru a respinge Rusia.
  • În același timp, cancelarul german Olaf Scholz va fi de acord cu trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, potrivit unui oficial, decizia nefiind încă făcută publică.
  • Duminică, Berlinul a indicat că nu va sta în calea altor țări care doresc să trimită tancurile Leopard 2 la Kiev.

Statele Unite și Germania au trecut peste reticențe și sunt pregătite să trimită tancuri în Ucraina, în ceea ce va fi un impuls important în lupta sa pentru a respinge Rusia. O decizie a SUA de a trimite aproximativ 30 de tancuri M1 Abrams ar putea fi anunțată astăzi, deși ar putea dura luni de zile până când tancurile vor fi livrate, după ce administrația Biden a revenit asupra trimiterii de armament.

Oficialii americani au declarat că detaliile sunt încă în curs de elaborare, unul dintre ei afirmând că tancurile vor fi cumpărate în cadrul unui pachet viitor al Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care oferă finanțare pe termen lung pentru arme și echipamente care urmează să fie achiziționate de la furnizori comerciali.

În același timp, cancelarul german Olaf Scholz va fi de acord cu trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, potrivit unui oficial, decizia nefiind încă făcută publică. Acceptând să trimită Abrams la un moment încă nespecificat în cadrul inițiativei de asistență, administrația americană poate satisface cererea lui Scholz privind un angajament american fără a fi nevoită să trimită tancurile imediat.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

O mare parte din ajutorul trimis până acum în războiul care durează de 11 luni a fost acordat prin intermediul unui program separat, care se bazează pe stocurile Pentagonului pentru a trimite mai repede arme în Ucraina. Dar chiar și în cadrul acestui program, ar fi nevoie de luni de zile pentru ca tancurile să ajungă în Ucraina și pentru ca forțele ucrainene să fie antrenate pe ele.

Între timp, Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington, a calificat demersul SUA drept o provocare flagrantă”.

El a scris pe Telegram: Dacă Statele Unite decid să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre arme defensive” cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”.

Până în prezent, SUA au refuzat să furnizeze propriile tancuri M1 Abrams Ucrainei, invocând dificultățile logistice și de întreținere complexe și extinse ale acestor vehicule de înaltă tehnologie. Washingtonul consideră că ar fi mai productiv să trimită Leopards germane, deoarece mulți aliați le au, iar trupele ucrainene ar avea nevoie de mai puțină pregătire decât pe mai dificilele Abrams.

Chiar săptămâna trecută, subsecretarul apărării pentru politică Colin Kahl a declarat reporterilor că Abrams este un echipament complicat, scump, dificil de întreținut și greu de antrenat. Un lucru asupra căruia secretarul apărării, Lloyd Austin, s-a concentrat foarte mult, a spus el, este că nu ar trebui să le oferim ucrainenilor sisteme pe care nu le pot repara, pe care nu le pot susține și pe care, pe termen lung, nu și le pot permite, pentru că nu este de ajutor”.

Răsturnarea de situație a administrației vine la doar câteva zile după ce o coaliție de peste 50 de înalți oficiali din domeniul apărării din Europa și nu numai s-a întâlnit în Germania pentru a discuta despre nevoile de război ale Ucrainei, iar tancurile de luptă au fost un subiect principal.

Liderii ucraineni au solicitat de urgență tancuri, dar Germania a rezistat presiunilor tot mai mari fie pentru a-și furniza propriile tancuri, fie pentru a deschide calea pentru ca alte țări, cum ar fi Polonia, să trimită tancuri fabricate în Germania din propriile stocuri. Duminică, Berlinul a indicat că nu va sta în calea altor țări care doresc să trimită tancurile Leopard 2 la Kiev. Germania trebuie să fie de acord pentru ca tancurile să fie date Ucrainei, care nu este membră a NATO.

Oficialii americani și germani au dat semnale contradictorii cu privire la faptul că deciziile țărilor sunt legate între ele și dacă Berlinul a ezitat să își trimită tancurile dacă SUA nu trimiteau Abrams. Scholz urmează să țină miercuri o alocuțiune în fața parlamentului și să răspundă la întrebările parlamentarilor, mulți dintre aceștia făcând presiuni asupra guvernului pentru a se alătura aliaților în furnizarea tancurilor către Ucraina.