• 7 adevăruri și minciuni despre pirați: De ce purtau legături la ochi, ce mâncau și ce zici de mersul pe o scândură?
  • Barbă Neagră pretindea că băutura tare era singurul lucru care îi împiedica pe oamenii săi să se răzvrătească.
  • Pirateria, ca banditism maritim obișnuit, a existat de la începutul civilizației până la mijlocul secolului al XIX-lea, când vapoarele cu aburi au înlocuit navele clasice cu pânze.

Pirații erau faimoși cu mult înainte ca Edward Teach (cunoscut mai bine sub porecla Barbă Neagră), William Kidd și Stede Bonne să traverseze marea. Dictatorul roman Gaius Iulius Caesar a căzut în mâinile piraților cilicieni în timp ce călătorea în Rodos. Pirații au cerut o răscumpărare pentru libertatea lui Caesar, pe care ai primit-o. Ulterior, dictatorul roman i-a capturat și i-a crucificat. Pirateria, ca banditism maritim obișnuit, a existat de la începutul civilizației până la mijlocul secolului al XIX-lea, când vapoarele cu aburi au înlocuit navele clasice cu pânze.

Steagul piraților

Un steag negru cu un cap de schelet nu a fost niciodată un semn bun pe mare. Simbolul terorii și al mândriei este cunoscut sub numele de Jolly Roger. Există mai multe povești despre cum și-a primit numele steagul piraților, iar potrivit unei teorii, acesta provine din francezul rouge (roșu), care simbolizează rebeliunea și pofta de sânge.

Mersul pe scândură

Mersul pe scândură ca formă de pedeapsă, așa cum ne amintim din Peter Pan și din filmele de la Hollywood despre pirați, se pare că nu era modul în care gândeau bandiții sau modul în care scăpau de dușmanii lor. Dar aruncarea oamenilor de pe punte era o activitate obișnuită, la fel ca și biciuirea și abandonarea lor pe o insulă pustie. Unii istorici susțin că pirații au învățat să exerseze împușcarea dușmanilor lor spânzurându-i și trăgând în ei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Tactici de jaf

Tactica piraților nu era de a scufunda navele. Scopul lor era să avarieze nava atât de grav încât echipajul să se predea pentru a-și putea lua prada. Odată apărute, armele de foc au facilitat mult lupta piraților. Armele le-au fost de mare ajutor și au folosit muschete și tobe de diferite mărimi și forme. În lupta corp la corp, o muschetă scurtă cu o țeavă asemănătoare unei pâlnii care era încărcată cu mai multe bile deodată era deosebit de populară.

Papagal pe umăr

Pe lângă cercei, un picior de lemn, un cârlig pentru o mână și un petic de ochi, unul dintre motivele comune ale piraților este un papagal viu colorat pe umăr. Dar oare pirații aveau cu adevărat papagali pe navele lor? Istoricii susțin că da, explicând că marinarii care călătoreau la tropice obișnuiau să ia acasă un fel de animal ca suvenir. Papagalii erau preferați pentru culorile lor, precum și pentru faptul că puteau fi învățați să vorbească.

Cercei cu scoici

Cerceii piraților nu erau o modă – bandiții credeau că aceștia previn răul de mare și purtau, de asemenea, o bandă pentru ochi. Nu pentru că își pierdeau un ochi în luptă, ci pentru a se obișnui mai repede cu diferențele dintre puntea luminoasă a navei și întunericul de sub punte. Cu legăturile pentru ochi, un ochi era întotdeauna adaptat la întuneric. În plus, pirații își pierdeau ocazional brațele și picioarele în luptă, iar unii își înlocuiau dizabilitățile cu un cârlig sau un cui de lemn. O formă timpurie de despăgubire a muncitorilor era compensația pentru părți ale corpului.

Băieții răi

Deși bărbații au dominat cu siguranță lumea pirateriei, au existat câteva femei pirat notorii, printre care Jeanne de Clisson din Franța, Mary Read din Anglia și Grace O’Malley și Anne Bonny din Irlanda. Prima femeie pirat americană a fost Rachel Wall, care a fost arestată pentru jaf și spânzurată la vârsta de 29 de ani.

Singurul pirat sobru?

Pirații nu aveau frigidere pe navele lor, ceea ce le făcea viața foarte dificilă, deoarece se bazau pe produse din carne uscată și legume fermentate. Carnea de vită sărată, o bucată de pâine tare ca piatra, făcută din făină care ar fi fost plină de gândaci după câteva săptămâni pe mare, și trei litri de bere făceau parte din dieta zilnică. În loc de apă, ei beau bere și rom. Căpitanul Nathaniel Uring, care a naufragiat în Caraibe în anii 1720 și a petrecut patru luni alături de pirați, i-a descris ca fiind un echipaj grosolan și bețiv care bea fără oprire zile întregi.

Barbă Neagră susținea că băutura în exces era singurul lucru care îi împiedica pe oamenii săi să se răzvrătească; iar piratul Calico Jack Rackham și-a încheiat cariera în captivitate pentru că el și echipajul său erau prea epuizați pentru a scăpa sau a lupta. Bartholomew Roberts, cunoscut sub numele de Black Bart, a fost unul dintre cei mai de succes pirați, cu 470 de nave capturate, și se lăuda că nu bea decât ceai. Prețul vieții pe mare era prea mare pentru unii pirați. Piratul Henry Morgan și echipajul său au mâncat bucăți de pungi de piele tăiate și prăjite pentru a supraviețui, iar oamenii lui Charlotte de Berry au apelat cu disperare la canibalism.