- Riscul de a dezvolta tipuri de cancer mortal crește în cazul persoanelor care consumă cantități mari de anumite alimente și băuturi populare.
- Unele alimente și băuturi populare îți pot crește semnificativ riscul de a muri de cancer, potrivit unui nou studiu.
- Cercetarea a evidențiat și alte riscuri pentru sănătate, datele prelevate de la adulți arătând că, cu cât consumau mai multe dintre aceste alimente ultraprocesate, cu atât era mai mare riscul de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2.
Riscul de a dezvolta tipuri de cancer mortal crește în cazul persoanelor care consumă cantități mari de anumite alimente și băuturi populare, potrivit unui nou studiu masiv realizat pe adulți din Marea Britanie. Unele alimente și băuturi populare îți pot crește semnificativ riscul de a muri de cancer, potrivit unui nou studiu.
Advertisment
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi pâinea feliată, cerealele pentru micul dejun, băuturile carbogazoase și mâncărurile gata preparate au fost demult evidențiate pentru nivelul ridicat de sare, grăsimi, zahăr și aditivi artificiali. Se știe că acestea cauzează obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare atunci când sunt consumate în cantități mari.
Acum, în urma unui studiu de amploare asupra alimentației a 200.000 de adulți de vârstă mijlocie din Regatul Unit, se pare că există dovezi suplimentare care susțin ideea că acestea pot contribui și la riscul de apariție a unor cancere mortale. Echipa de oameni de știință de la Imperial College din Londra a monitorizat sănătatea acestora timp de 10 ani, analizând riscul de a dezvolta cancer în general, precum și riscurile specifice de a dezvolta 34 de tipuri diferite de cancer.
Recomandări
Studiul lor a arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de apariție a cancerului în general, în timp ce a crescut riscul de cancer ovarian și cerebral. De asemenea, a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza cancerului, mai ales în cazul acestor două tipuri de cancer.
Pentru fiecare creștere de 10% a alimentelor ultraprocesate în dieta unei persoane, s-a înregistrat o creștere a incidenței de 2% pentru cancer în general și de 19% pentru cancerul ovarian. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, și alte riscuri pentru sănătate, datele prelevate de la adulți arătând că, cu cât consumau mai multe dintre aceste alimente ultraprocesate, cu atât era mai mare riscul de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2.
În cazul copiilor din Marea Britanie, cu cât mâncau mai multe alimente ultraprocesate, cu atât luau mai multă greutate. Aceste legături au rămas chiar și după ajustarea pentru o serie de factori socio-economici, comportamentali și alimentari, cum ar fi statutul de fumător, activitatea fizică și indicele de masă corporală. Echipa de cercetare a raportat anterior că nivelurile de consum de alimente ultraprocesate din Marea Britanie sunt cele mai ridicate din Europa, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Comentând rezultatele, primul autor al studiului, Dr. Kiara Chang, de la Școala de Sănătate Publică a Imperial College din Londra, a declarat:: „O persoană obișnuită din Marea Britanie consumă mai mult de jumătate din aportul zilnic de energie din alimente ultraprocesate. Acest nivel este excepțional de ridicat și îngrijorător, deoarece alimentele ultraprocesate sunt produse cu ingrediente derivate din industrie și folosesc adesea aditivi alimentari pentru a ajusta culoarea, aroma, consistența, textura sau pentru a prelungi durata de depozitare. Este posibil ca organismul nostru să nu reacționeze în același mod la aceste ingrediente și aditivi ultraprocesați ca la alimentele proaspete și nutritive minim procesate.”
Ea a adăugat că acum este nevoie de o „reformă urgentă” pentru a „proteja populația de alimentele ultraprocesate”, menționând că acestea sunt adesea foarte bine comercializate, cu prețuri ieftine și ambalaje atractive pentru a promova consumul.
Partenerii noștri