• Telescopul a scos la iveală șase galaxii mult mai mari decât se aștepta într-o regiune foarte îndepărtată a spațiului, ceea ce contrazice modelul cosmologic actual al structurii Universului.
  • Este posibil ca fiecare dintre galaxiile posibile să fi existat la începuturile universului, la aproximativ 500-700 de milioane de ani după Big Bang, în urmă cu peste 13 miliarde de ani.
  • De asemenea, ele sunt uriașe, conținând aproape la fel de multe stele ca galaxia Calea Lactee de astăzi.

Telescopul spațial James Webb a observat o populație de galaxii foarte mari din universul timpuriu care par să se fi format într-un ritm mult mai rapid decât au prezis astronomii, potrivit unui studiu publicat miercuri, scrie Le Monde.

,,Cam de mărimea Căii Lactee”

Acest scenariu derutant, pe care analize suplimentare vor trebui să îl confirme, a avut loc între 500 și 700 de milioane de ani numai după Big Bang-ul de acum 13,8 miliarde de ani. Cu alte cuvinte, în Universul foarte tânăr și, prin urmare, foarte îndepărtat.

Telescopul James Webb (JWST), operațional din iulie 2022, a reușit să exploreze această regiune puțin cunoscută datorită instrumentului său NIRCam și a puternicei sale viziuni în infraroșu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman și a cărei observare ne permite să ne întoarcem foarte mult în timp.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Acesta a descoperit șase galaxii în acest univers primordial care sunt mult mai masive decât se aștepta, informează un studiu publicat în Nature.

Două dintre ele fuseseră deja semnalate de telescopul Hubble, dar trecuseră neobservate deoarece lumina emisă era foarte slabă.

NASA

Conform interpretării noilor imagini JWST, aceste șase galaxii – numite ,,candidate” în acest stadiu deoarece descoperirea va trebui confirmată prin măsurători spectroscopice – conțin mult mai multe stele decât se aștepta. Se crede că una dintre ele ar conține până la 100 de miliarde de stele. ,,Este cam de mărimea Căii Lactee, ceea ce este o nebunie” , a declarat pentru AFP Ivo Labbé, primul autor al studiului.

,,E ca și cum ai sări de pe o stâncă”

Galaxia noastră a avut nevoie de 13,8 miliarde de ani pentru a forma această cantitate de stele, în timp ce această galaxie tânără ar fi făcut același lucru în doar 700 de milioane de ani ,,sau de 20 de ori mai repede”, spune acest cercetător de la Swinburne University of Technology din Australia. Astfel de galaxii îndepărtate de această dimensiune nu își au locul în modelul cosmologic actual care încearcă să înțeleagă structura Universului. ,,Teoria ne spune că, la aceste vârste timpurii, galaxiile sunt foarte mici și cresc foarte încet. Ne-am putea aștepta în mod obișnuit ca ele să fie de 10 până la 100 de ori mai mici în ceea ce privește numărul de stele” , spune astrofizicianul.

În ochii lui, găsirea unora atât de mari este ,,ca și cum ai sări de pe o stâncă” . Ce ar putea fi greșit? Suspectul ar putea fi materia întunecată, misterioasa materie invizibilă care populează universul. Deși oamenii de știință nu o pot detecta, îi cunosc destul de bine comportamentul și știu că aceasta joacă un rol cheie în formarea galaxiilor. ,,Materia întunecată trebuie să se ,,potrivească” pentru a forma un halo care atrage gazul din care se nasc stelele”, explică profesorul Labbé. Cu toate acestea, se presupune că acest proces de ,,coagulare” durează mult timp.

Modelul se sparge

S-ar părea, așadar, că ,,lucrurile s-au accelerat” în acest Univers primordial, care ar fi fost ,,mai eficient decât am crezut” în fabricarea stelelor, comentează David Elbaz, astrofizician la Comisariatul francez pentru Energie Atomică (CEA), care nu a participat la acest studiu. Acest lucru ar putea fi explicat prin procesul de expansiune a Universului, care se accelerează mai repede decât se credea până acum, notează acest om de știință implicat în programul de observare cu telescopul dezvoltat de NASA. Subiectul este un subiect fierbinte în rândul cosmologilor, iar această descoperire este ,,cu atât mai incitantă cu cât este încă un indiciu că modelul se fisurează” , analizează David Elbaz.

Telescopul spațial european Euclid, care urmează să fie lansat pe orbită în această vară pentru a încerca să deslușească secretele materiei întunecate, ar trebui să ajute la dezlegarea misterului, subliniază el. Profesorul Labbé citează teoria lebedei negre, potrivit căreia un eveniment imprevizibil și improbabil, dacă se întâmplă, are un impact uriaș. ,,Dacă doar una dintre cele șase galaxii candidate este verificată, teoria va trebui revizuită.