• Duminică e ziua în care angajezi 41 de preşedinţi de consilii judeţene, 40.000 de consilieri judeţeni şi locali şi aproximativ 3.200 de primari
  • În 2019, Sectorul 1 şi Sectorul 3 din Bucureşti au avut împreună venituri de aproximativ 6 miliarde de lei
  • Administraţia are anual 23% din bugetul general consolidat

Bucureşti

În Bucureşti, oraş care face un sfert din PIB-ul României, miza cea mare e Primăria Capitalei.

Economistul Radu Paraschiv schițează portretul unui primar ideal, care să se descurce cu o asemenea misiune.

Un primar ideal? Să fie onest, corect şi să se adapteze vremurilor, să nu mai fure aşa mult”, a spus Radu Parachiv.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Braşov

Braşovul are 40 de troleibuze şi 38 de kilometri de piste pentru biciclete. Deşi înconjurat de pădure, e în topul oraşelor poluate.

Aici l-am găsit pe Ionuţ Cabaş. Un profesor de muzică și instrumentist de 31 de ani. Îi place să pedaleze de acasă la muncă și înapoi.

Pentru el primarul ideal e cel care reușește să facă infrastructură și pentru mașini și pentru bicicliști și pentru pietoni.

Să se apropie de oameni şi de necesităţilor lor, nu doar ce declară înainte şi apoi ignoră totul. Infrastructură pentru biciclete sau infrastructură pentru evenimente culturale care, tot aşa, sunt lăsate de izbelişte. Să facă săli de studiu pentru instrumentişti.”, a afirmat Ionuț Cabaș.

Părinte, artist şi antreprenor, Levente Bertalan vrea spaţii verzi pentru fiica lui și investiţii în grădiniţe şi şcoli.

Braşovul are 80 de școli de stat, dar în Tractorul, cel mai nou cartier din oraş, nu este nicio şcoală, grădiniţă sau parc.

În Braşov fiecărui locuitor îi revin 26 de metri pătraţi de spaţiu verde.
Nantes, de exemplu, numită capitala verde a Europei în 2013, are 57 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor.

Levente mai are pe lista de așteptări de la primar trecute și spaţiile unde să îşi expună iile. Lucrează cu familia în propriul atelier de croitorie, pe care îl deţine de 18 ani.

Să se facă mai multe târguri aici, noi ca şi producători să vindem direct la străini, la turişti. Eu am o fetiţă de 3 ani, să fie nişte parcuri de joacă, să fie mai puţin poluat”, a mai spus antreprenorul din Brașov.

Craiova

Florin Tudorică este inginer automatist. Ani de zile a lucrat în Marea Britanie pentru companii mari. În iulie s-a întors în Craiova şi lucrează remote.

Florin e pasionat de natură şi vrea mai mult spaţiu verde în oraş, dar şi facilităţi ca să își deschidă propria afacere. Pandemia l-a readus în țară, dar numai perspectivele clare l-ar putea ține aici.

În spatele blocului meu, de exemplu, e un spaţiu nefolosit, e un spaţiu destul de mare, ar fi putut fi foarte uşor utilizat pentru a fi transformat într-o parcare şi nişte locuri de joacă pentru copii sau un spaţiu verde.(…) Mi-ar plăcea, într-adevăr, să avem un oraş mai curat,la modul general. Un oraş mai curat, în care oportunităţile de business să fie reale”, povestește Florin Tudorică.

Craiova are 260.000 de locuitori și un buget de 100 de milioane de euro.
Bani veniți și din taxele și impozitele localnicilor de acolo. Craiovenii așteaptă ca primarul să respecte și să ajute comunitatea să trăiască la nivelul lui 2020 și nu la nivelul secolului trecut.