Vreau să îți prezint un român pentru care alegerile locale au fost atât de importante încât a trecut de partea cealaltă a baricadei. A candidat la Consiliul Local din Verbania, o localitate din Italia.

Mai mult, a câștigat preț de două mandate. Adrian Chifu a fost consilier timp de 10 ani și o dată încheiată experiența politică s-a mutat la Londra.

Diferențe pe care le-a observat în politica locală din Italia față de România

Adrian Chifu: „Vă pot enumera câteva, în primul rând consilierii locali sunt aleși uninominal. Asta înseamnă că, cetățenii prin votul lor, trimit în consiliul local, exact persoana pe care au ales-o și nu persoanele de pe o listă de partid, așa cum se întâmplă în România. Iar dacă ești pe o poziție iligibilă ajungi pe băncile consiliului, dacă nu, implicit ești doar de umplutură. O altă diferență, majoritatea se formează odată cu alegerea primarului. Primarul are două treimi din majoritate, asta înseamnă că în mandatul pe care l-ai obținut, poți să-ți duci la bun sfârșit toate proiectele pe care ți le-ai propus. Și nu se întâmplă ca în România unde la final de mandat spui că ai fost împiedicat și nu ai putut să realizezi absolut nimic”

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Alegătorii din Italia mai interesați de ce se întâmplă în orașul lor decât alegătorii din România?

Adrian Chifu: „Alegerile locale în Italia sunt cele mai importante și asta se vede prin prezența la vot, undeva între 60-70%. Pentru că viitorul lor depinde de aleșii locali”