• China intenționează să trimită astronauți pe Lună înainte de 2030 și să extindă stația spațială în orbită a țării.
  • De asemenea, agenția a prezentat trei astronauți care se vor îndrepta către stația spațială a țării într-o lansare programată pentru marți dimineață.
  • Echipajul include un civil pentru prima dată.

Programul spațial în plină expansiune al Chinei intenționează să trimită astronauți pe Lună înainte de 2030 și să extindă stația spațială în orbită a țării, au declarat luni oficialii, scrie Washington Times.

Anunțul de luni vine pe fondul unei rivalități cu SUA pentru atingerea unor noi etape în spațiul cosmic, reflectând competiția lor pentru influența asupra evenimentelor globale.

Acest lucru a evocat amintiri despre cursa spațială dintre SUA și fosta Uniune Sovietică din anii 1960 și 1970, deși se crede că cheltuielile, lanțurile de aprovizionare și capacitățile americane îi conferă un avantaj semnificativ față de China, cel puțin pentru prezent.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

SUA își propune să readucă astronauții pe suprafața lunară până la sfârșitul anului 2025, ca parte a unui angajament reînnoit față de misiunile cu echipaj, ajutați de actori din sectorul privat precum SpaceX și Blue Origin.

Directorul adjunct al agenției spațiale chineze a confirmat obiectivele gemene în cadrul unei conferințe de presă, dar nu a oferit date precise.

De asemenea, agenția a prezentat trei astronauți care se vor îndrepta către stația spațială a țării într-o lansare programată pentru marți dimineață. Vor înlocui un echipaj care a fost pe stația orbitală de șase luni.

China plănuiește să extindă stația spațială și să atragă parteneri străini

China se pregătește mai întâi pentru „o scurtă ședere pe suprafața lunară și pentru o explorare comună om-robotică”, a declarat directorul adjunct al Agenției Spațiale Chinezești, Lin Xiqiang, reporterilor, în cadrul rarului briefing al programului militar.

„Avem o stație spațială umană completă aproape de Pământ și un sistem de transport uman dus-întors” , completat de un proces de selectare, instruire și sprijinire a noilor astronauți, a spus el. Un program de două misiuni cu echipaj pe an este „suficient pentru îndeplinirea obiectivelor noastre” , a spus Lin.

S-a spus că stația spațială Tiangong a fost terminată în noiembrie, când a fost adăugată cea de-a treia secțiune.

Un al patrulea modul va fi lansat „la momentul potrivit pentru a avansa sprijinul pentru experimentele științifice și pentru a oferi echipajului condiții de muncă și de viață îmbunătățite” , a spus Lin.

Trio-ul lansat la bordul navei Shenzhou 16 se va suprapune pentru scurt timp cu cei trei astronauți care au locuit pe stație în ultimele șase luni, efectuând experimente și asambland echipamente în interiorul și în afara vehiculului.

Echipajul include un civil pentru prima dată. Toți membrii anteriori ai echipajului au fost în Armata Populară de Eliberare, aripa militară a Partidului Comunist aflat la guvernare.

Citește și

Ambasadorul Marii Britanii: „Vizita regelui Charles al III-lea este una privată”

Fanii ,,Succession” reacționează la finalul dramatic al serialului: ,,A ascuns finalul la vedere”

FOTO. Novak Djokovic a debutat cu dreptul la Roland Garros. Mesajul jucătorului sârb