• Mai mulți pacienți se plâng de aceleași efecte secundare
  • Unii dintre ei se întorc la spital pentru a continua recuperarea
  • Există anumite programe create special pentru tratamentul post-Covid-19

Ce au descoperit medicii sud-coreeni

 Peste 90% dintre pacienții declarați vindecați de Covid-19 experimentează efecte secundare, conform unui studiu realizat în Coreea de Sud. Din 965 participanți incluși în studiu, 879 au raportat probleme după vindecare. O treime dintre pacienți se plâng că nu scapă de starea de oboseală și moleșeală. Un sfert dintre pacienții vindecați au declarat că au în continuare probleme de concentrare. Unii susțin că și după ce s-au vindecat de Covid-19, gustul și mirosul nu le-au revenit sau sunt încă afectați psihologic.

Studiul a fost realizat online cu 16% dintre pacienții vindecați deja în Coreea. Medicii din Coreea au anunțat că anul viitor pregătesc un studiu și mai amplu, în care le vor face o serie de analize complexe pacienților, precum CT-uri la plămâni, pentru a vedea exact ce sechele lasă Covid-19, la câteva luni după vindecare.

Cum stă situația în România

Conform doctorilor de la noi, pacienții se plâng cel mai frecvent tot de oboseală, având și sechele pulmonare, adică plămânii lor nu se vindecă 100% după ce scapă de virus.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În Timișoara, medicii au constatat că mulți dintre pacienți au revenit la spital, pentru că aveau probleme pulmonare. De aceea, au început să-i recheme la consult pe cei care au avut forme grave de coronavirus. Mai mult, au pus la punct un program de recuperare pulmonară, care cuprinde fizioterapie și kinetoterapie.

Programe de asistență medicală specială

În România, avem exemplu a ceea ce se întâmplă în Timișoara, însă nu avem o abordare unitară la nivel de țară din acest punct de vedere.

Americanii par ceva mai organizați la acest capitol. În Statele Unite  a fost pus la punct un program pentru pacienții post-COVID, care are drept scop atât tratarea lor, cât și studierea acestor efecte pentru a înțelege mai bine cum lucrează virusul SARS-CoV-2 în organism.

Sunt mai multe centre în Statele Unite de acest fel. Cel mai mare este în New York, la Spitalul Mount Sinai.