• Oamenii de știință au observat caracatițele care dormeau și au văzut cum creierul lor intră într-un somn adânc, la fel ca al nostru.
  • Acest somn profund este similar cu starea de visare la mamifere, astfel încât este posibil ca și caracatițele să viseze.
  • Studiul este primul care stabilește numărul de cicluri de somn la caracatițe.

Poate că nu ai observat, dar atunci când visezi adânc, probabil că te agiți, te răsucești și te miști în timp ce creierul tău trece la o stare mai activă.

Se pare că nu ești atât de diferit de modul în care doarme o caracatiță, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature, scrie Business Insider.

Caracatițele visează la fel ca vertebratele

Pentru studiu, oamenii de știință au urmărit mai multe caracatițe care dormeau. Ei au fost martorii unor cicluri scurte și recurente în care cefalopodele se mișcau și emiteau inele strălucitoare de culoare pe pielea lor pigmentată.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Pentru a obține o imagine și mai clară a ceea ce se întâmplă, oamenii de știință au introdus sonde pentru a studia creierul caracatițelor în timpul acestei etape de somn, precum și în alte etape de somn și de veghe.

Studiind activitatea cerebrală a caracatițelor, echipa a descoperit că aceste cefalopode au cicluri de somn activ și liniștit similare cu ale noastre, mamiferele.

Somnul REM este adesea cel în care oamenii visează, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă nu cumva caracatițele ar putea visa ca noi.

Caracatițele visează? Da, dar altfel decât oamenii

Ultimul strămoș comun al cefalopodelor și al oamenilor a trăit în urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani, potrivit Medium. Prin urmare, majoritatea oamenilor de știință consideră că aceste animale acvatice funcționează foarte diferit de noi în majoritatea aspectelor.

Dar ceea ce au descoperit cercetătorii în acest nou studiu este că modul în care dormim este destul de asemănător cu cel al unei caracatițe.

,,Faptul că somnul în două etape a evoluat în mod independent la creaturi înrudite la distanță, cum ar fi caracatițele, care au structuri cerebrale mari, dar complet diferite de cele ale vertebratelor, sugerează că posedarea unei etape active, asemănătoare cu cea de veghe, poate fi o caracteristică generală a gândirii complexe” , a declarat pentru New Atlas Leenoy Meshulam, co-autor și fizician teoretician la Facultatea de Medicină a Universității din Washington și la Centrul de Neuroștiințe Computaționale UW.

Pentru a înțelege somnul caracatițelor, echipa a examinat modelele de unde electrice înregistrate atunci când ele erau treze și adormite. Ei au descoperit că modelele erau similare atunci când animalele experimentau un somn de tip REM în comparație cu atunci când erau treze și ocupate.

Aceste date, combinate cu schimbările de culoare a pielii lor în timpul acestei etape de somn, i-au determinat pe oamenii de știință să sugereze că ele ar putea recrea amintiri din starea de veghe în timp ce dorm, adică visează. Sau, au sugerat ei, ar putea fi vorba de faptul că ele fac exerciții pentru a-și exersa abilitățile de camuflare în timp ce dorm.

Ei nu pot ști cu siguranță dacă este vorba de prima sau de a doua variantă. Până la urmă, este greu să întrebi o caracatiță despre calitatea somnului său.

Chiar și așa, oricât de extraterestre ar părea, studiile de acest gen ne reamintesc că este posibil să avem mai multe asemănări decât diferențe.

Citește și

Sfârșitul unei ere: Unul dintre cele mai vechi ziare din lumea a tipărit ultima ediţie după mai bine de 300 de ani. Care este motivul acestei decizii?

Porsche și Frauscher Shipyard fac echipă și creează o ambarcațiune sport electrică de lux inspirată de viitorul Porsche Macan electric. Cât va costa vasul

FOTO. Primele imagini cu Saturn și inelele sale făcute de Telescopul Spațial James Webb