- Boris Johnson promite că energia eoliană „offshore” va fi de ajuns
- Acest plan implică investiții de 160 de milioane de lire în construirea de turbine pentru producerea de energie în Anglia, Scoția și Țara Galilor
- Succesul ar însemna creșterea locurilor de muncă, reducerea facturilor și a emisiilor de CO2
Boris Johnson se angajează ca în decurs de un deceniu fiecare casă din Marea Britanie să fie alimentată cu energie electrică generată de parcuri eoliene offshore.
Advertisment
Vorbind la conferința partidului conservator, premierul va anunța o investiție de 160 de milioane de lire pentru construirea de turbine pentru producerea de energie electrică ecologică. Marea Britanie dorește să devină astfel „liderul mondial în domeniul energiei eoliene curate”.
Prin acest planul se estimează că vor fi create 2.000 de locuri de muncă în construcții și vor fi sprijinite alte 60.000.
Recomandări
Premierul dorește modernizarea infrastructurii parcurilor eoliene din Teesside și din Humber, precum și în Scoția și în Țara Galilor, unde va crește capacitatea eoliană offshore, „care este deja cea mai mare din lume”. Guvernul britanic își propune ca obiectivul capacității eoliene offshore până în 2030 să fie de 40 gigawați, de la 30 gigawați cât are țara în prezent. Parcul eolian offshore Beatrice din Scoția generează în prezent suficientă energie pentru mai mult de 450.000 de gospodării.
Acest angajament al guvernului britanic reprezintă prima etapă a unui plan ce cuprinde 10 puncte pentru o „revoluție industrială ecologică”, care își propune ca până în 2050 Marea Britanie să aibă zero emisii nete.
Discursul premierului Johnson vine pe fondul unei dispoziții critice din partea conservatorilor cu privire la modul în care acesta a abordat criza Covid-19, spune editorul politic BBC Laura Kuenssberg.
„Arabii” energiei eoliene
Premierul va reitera angajamentul că Marea Britanie va deveni „Arabia Saudită a energiei eoliene”: „Ceea ce reprezintă Arabia Saudită în privința petrolului, Marea Britanie va fi în privința energiei eoliene – un loc de resurse aproape nelimitate, în cazul vântului însă, fără emisii de carbon și fără afectarea mediului”.
Progresele în producerea energiei eoliene sunt importante, dar nu trebuie exagerate, spun criticii. Premierul promite suficientă energie pentru toate casele din Marea Britanie – dar casele reprezintă doar o treime din cererea de energie electrică, restul fiind destinat birourilor și fabricilor.
Avantaje multiple
Premierul a declarat anterior că Marea Britanie ar trebui să adopte o serie de noi tehnologii pentru a-și atinge obiectivul de emisii nete zero până în 2050. Luna trecută Johnson a spus că dorește ca Marea Britanie să aibă rol de lider în tehnologia de captare și stocare a dioxidului de carbon, prin care emisiile de gaze cu efect de seră sunt captate de la surse precum centralele electrice și apoi stocate în subteran.
Directorul executiv al Greenpeace din Marea Britanie, John Sauven, a declarat că onorarea acestui angajament al guvernului în domeniul energiei eoliene offshore va avea multiple avantaje: va genera locuri de muncă, va conduce la reducerea facturilor de energie electrică și va reduce emisiile de dioxid de carbon.
„Dacă va fi dus la îndeplinire, acest plan va contribui la consolidarea poziției Regatului Unit ca lider global în această tehnologie cheie”, a adăugat acesta.
Partenerii noștri