• Guvernul SUA a emis prima sa amendă „spațială” unei companii pentru că a lăsat deșeuri spațiale în orbita Pământului.
  • Comisia Federală de Comunicații a amendat Dish Network cu 150.000 de dolari (125.000 de lire sterline) pentru că nu a mutat un satelit vechi suficient de departe de alții în uz.
  • Se estimează că peste 10.000 de sateliți au fost lansați în spațiu de la primul satelit din 1957, peste jumătate dintre ei nu mai sunt utilizați.

Guvernul SUA a emis prima sa amendă „spațială” unei companii pentru că a lăsat deșeuri spațiale în orbita Pământului, scrie BBC.

Comisia Federală de Comunicații a amendat Dish Network cu 150.000 de dolari (125.000 de lire sterline) pentru că nu a mutat un satelit vechi suficient de departe de alții în uz. Compania și-a recunoscut răspunderea pentru satelitul său EchoStar-7 și a fost de acord cu un „plan de conformitate” cu FCC.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

Deșeurile spațiale sunt alcătuite din fragmente de tehnologie care se află pe orbita Pământului, dar nu mai sunt utilizate și riscă să producă coliziuni.

„Pe măsură ce operațiunile prin satelit devin tot mai răspândite și economia spațială se accelerează, trebuie să fim siguri că operatorii își respectă angajamentele”, a declarat șeful biroului de control al FCC, Loyaan Egal.

Se estimează că peste 10.000 de sateliți au fost lansați în spațiu de la primul satelit din 1957, peste jumătate dintre ei nu mai sunt utilizați. Potrivit NASA, există peste 25.000 de bucăți de resturi spațiale care măsoară peste 10 cm lungime.

Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat pentru BBC în iulie că gunoaiele spațiale sunt o „problemă majoră”. Stația Spațială Internațională a trebuit să fie îndepărtată din calea resturilor care zboară pe lângă acestea.

Citește și: