• Elon Musk a mai încercat o dată să lanseze noua sa rachetă, Starship.
  • Lansarea navei SpaceX Starship, eșuată la câteva minute după ce a ajuns în spațiu.
  • Zborul său inaugural s-a încheiat când a explodat la patru minute de la decolare.

UPDATE: Nava spaţială Starship a SpaceX, proiectată să transporte astronauţi pe Lună şi în alte părţi din cosmos, a ajuns în spaţiu pentru prima dată sâmbătă, dar a eşuat la câteva minute distanţă, într-un al doilea test, după ce prima încercare de a ajunge în spaţiu s-a încheiat printr-o explozie, scrie Reuters.

Starship a ajuns în spaţiu sâmbătă, după ce a fost lansată de pe rampa de lansare Boca Chica din Texas, într-un zbor de test planificat pentru 90 de minute. Cu toate acestea, contactul a fost pierdut aproximativ 10 minute după decolare, conform unui anunţ al companiei.

Compania a confirmat pe livestream-ul său că a fost nevoită să declanșeze funcția de autodistrugere a Starship.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

ȘTIREA INIȚIALĂ: Elon Musk va lansa racheta Starship. Zborul inaugural al vehiculului din aprilie s-a încheiat în mod spectaculos când a pierdut controlul și a explodat la patru minute după ce a părăsit solul din Texas.

Resturi ale rachetei înalte de 120 de metri au căzut în Golful Mexic. Inginerii de la compania SpaceX a lui Musk au făcut de atunci peste o mie de modificări la sistemele Starship pentru a încerca să facă vehiculul mai fiabil.

Profilul misiunii planificate va fi în linii mari același ca până acum: trimiterea părții superioare a vehiculului cu două etaje – nava – aproape o rotație completă a Pământului. Scopul este ca nava fără echipaj să aterizeze în ocean în apropiere de Kauai, una dintre insulele din arhipelagul Hawaii.

SpaceX a lucrat, de asemenea, în ultimele luni pentru a îmbunătăți performanțele motoarelor Raptor cu ardere de metan ale Starship.

Există 33 dintre acestea pe etapa inferioară, sau pe propulsorul Super Heavy, așa cum este cunoscut, și s-a văzut că mai multe au încetat să mai funcționeze pe măsură ce vehiculul urca mai sus pe cer.

Citește și