• Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
  • EUCO a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
  • „Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, scrie Charles Michel pe X.
  • „Aceste negocieri trebuie să pornească bine și să ducă la un rezultat – integrarea în UE. Din partea mea, a României, veți avea tot sprijinul!” este mesajul lui Klaus Iohannis pentru Republica Moldova.
  • Ungaria nu a participat la decizia de a începe negocierile cu Ucraina privind aderarea la UE și încă consideră aceasta o decizie proastă, a spus Orban.
  • Negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova ar putea începe în martie.

Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Maia Sandu a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Klaus Iohannis, declarații de presă în urma reuniunii Consiliului European:

„Negocierile în Consiliu au durat destul de multe ore, am început astăzi la ora 11:00 și abia acum avem primul rezultat palpabil. Au fost discuții complicate”, spune Klaus Iohannis.

„Acum 4 minute, am încheiat o întâlnire informală organizată de Ursula von der Leyen, alături de premierul bulgar și cancelarul austriac. Mai este mult de negociat, mai e mult până la Schengen”, spune președintele Iohannis.

Mesaj pentru Chișinău

„Am fost mai mulți care, cu mult entuziasm, am susținut deschiderea negocierilor pentru Moldova, sunt foarte mulțumit că s-a ajuns la această concluzie. Aceste negocieri trebuie să pornească bine și să ducă la un rezultat – integrarea în UE. Din partea mea, a României, veți avea tot sprijinul!”.

Reacția lui Zelenski

„Este o victorie pentru Ucraina, o victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, a scris Zelenski pe X.

Mesajul Ursulei von der Leyen

„Liderii au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova și să-i ofere Georgiei statutul de candidat. Este o decizie strategică și o zi care va rămâne profund întipărită în istoria Uniunii. Mândră că ne-am ținut de promisiunile făcute partenerilor noștri”, a scris șefa Comisiei Europene pe X.

Negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Moldova ar putea începe în martie dacă va fi adoptat un mandat al Comisiei Europene pentru a le conduce, potrivit unei surse.

Concluziile Consiliului European privind Ucraina, extindere și reforme


I. UCRAINA

  1. Consiliul European își reiterează condamnarea hotărâtă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare vădită a Cartei ONU, și reafirmă sprijinul neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și inerente. dreptul la autoapărare împotriva agresiunii ruse.
  2. Consiliul European reamintește concluziile sale anterioare și confirmă angajamentul neclintit al Uniunii Europene de a continua să ofere sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic puternic Ucrainei și poporului său atât timp cât este nevoie.
  3. Uniunea Europeană și statele sale membre vor continua să răspundă nevoilor stringente militare și de apărare ale Ucrainei. În special, Consiliul European insistă asupra importanței sprijinului militar în timp util, previzibil și durabil pentru Ucraina, în special prin Facilitatea europeană pentru pace și Misiunea de asistență militară a UE, precum și prin asistența bilaterală directă din partea statelor membre. Consiliul European subliniază necesitatea urgentă de a accelera livrarea de rachete și muniție, în special în cadrul inițiativei de un milion de runde de muniție de artilerie, și de a oferi Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană.

Consiliul European invită Consiliul să intensifice lucrările privind reforma Facilității europene pentru pace și creșterea în continuare a finanțării acestuia, pe baza propunerii Înaltului Reprezentant.

Uniunea Europeană și statele sale membre rămân angajate să contribuie, pe termen lung și împreună cu partenerii, la angajamentele de securitate față de Ucraina, care vor ajuta Ucraina să se apere, să reziste eforturilor de destabilizare și să descurajeze actele de agresiune în viitor. În urma raportului Înaltului Reprezentant, Consiliul European a discutat viitoarele angajamente de securitate ale UE față de Ucraina. Acesta invită Înaltul Reprezentant și statele membre să continue lucrările în cadrul Consiliului. Consiliul European va rămâne sesizat de chestiunea.

Sprijinul militar și angajamentele de securitate vor fi furnizate cu respectarea deplină a politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și ținând seama de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre.

  1. În fața atacurilor continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile și critice a Ucrainei, Uniunea Europeană și statele sale membre vor intensifica acordarea de asistență umanitară și de protecție civilă suplimentară Ucrainei, precum și asistență pentru a asigura reziliența sectorului său energetic prin iarna. În plus, Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini repararea, recuperarea și reconstrucția Ucrainei, în coordonare cu partenerii internaționali, inclusiv procesul de deminare și reabilitarea psihosocială.
  2. Uniunea Europeană și statele sale membre își vor continua eforturile intense de sensibilizare la nivel mondial și cooperarea cu Ucraina și partenerii din toate regiunile lumii pentru a asigura cel mai larg sprijin internațional posibil pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă și pentru principiile și obiectivele cheie ale Formula de pace a Ucrainei, în vederea unui viitor Summit global pentru pace.
  3. Consiliul European își reiterează apelul pentru un progres decisiv, în coordonare cu partenerii, cu privire la modul în care veniturile extraordinare deținute de entitățile private care decurg direct din activele imobilizate ale Rusiei ar putea fi direcționate spre sprijinirea Ucrainei și a redresării și reconstrucției acesteia, în conformitate cu obligațiile contractuale aplicabile și în conformitate cu legislația europeană și internațională. În acest context, ia act de propunerile recente privind veniturile extraordinare care decurg din activele rusești imobilizate.
  4. Rusia și conducerea sa trebuie să fie considerate pe deplin răspunzătoare pentru purtarea unui război de agresiune împotriva Ucrainei și pentru alte crime cele mai grave conform dreptului internațional, precum și pentru pagubele masive cauzate de războiul său. Consiliul European încurajează eforturile suplimentare, inclusiv în cadrul grupului central, pentru a înființa un tribunal pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, care s-ar bucura de cel mai larg sprijin și legitimitate transregionale, precum și de un viitor mecanism de compensare; își reiterează sprijinul pentru Registrul Consiliului Europei privind daunele cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, ca un prim pas tangibil în această direcție. De asemenea, solicită tuturor statelor să semneze și să ratifice rapid Convenția Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și a altor crime internaționale. Consiliul European își reiterează, de asemenea, sprijinul pentru activitatea Curții Penale Internaționale și condamnă încercările continue ale Rusiei de a submina mandatul și funcționarea sa internațională.
  5. Consiliul European își reiterează apelul urgent adresat Rusiei și Belarusului de a asigura imediat întoarcerea în siguranță în Ucraina a tuturor copiilor ucraineni și a altor civili deportați și transferați ilegal.
  6. Uniunea Europeană este hotărâtă să slăbească și mai mult capacitatea Rusiei de a-și duce războiul de agresiune, inclusiv prin întărirea în continuare a sancțiunilor sale și prin punerea în aplicare deplină și eficientă a acestora și prin prevenirea eludării acestora, în special pentru mărfurile cu risc ridicat, în strânsă cooperare cu parteneri și aliați. Consiliul European salută adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni. De asemenea, salută acordul la care sa ajuns cu privire la directiva privind definirea infracțiunilor și a pedepselor pentru încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii. Consiliul European condamnă sprijinul militar continuu pentru războiul de agresiune al Rusiei oferit de Iran, Belarus și RPDC. De asemenea, îndeamnă toate țările să nu ofere sprijin material sau de alt tip pentru războiul de agresiune al Rusiei. Uniunea Europeană își va continua munca intensă cu partenerii pentru a contracara narațiunile rusești false și dezinformarea despre război.
  7. Consiliul European subliniază importanța securității și stabilității în Marea Neagră. Este vital ca exporturile de cereale ale Ucrainei să fie durabile și să ajungă pe piețele mondiale. Consiliul European sprijină toate eforturile de a facilita exporturile de cereale și alte produse agricole ale Ucrainei către țările care au cea mai mare nevoie, în special în Africa și Orientul Mijlociu. Consiliul European subliniază, de asemenea, importanța utilizării întregului potențial al benzilor de solidaritate ale UE și invită Comisia să accelereze activitatea cu statele membre pentru a propune noi măsuri în vederea dezvoltării în continuare a capacității benzilor de solidaritate pe toate rutele. .
  8. Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova și Georgia în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

II. EXTINDERE ȘI REFORME

  1. Reamintind Declarația de la Granada, Consiliul European subliniază că extinderea este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Este un motor pentru îmbunătățirea condițiilor economice și sociale ale cetățenilor europeni, reducerea disparităților dintre țări și trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea. Având în vedere perspectiva unei noi lărgiri a Uniunii, atât viitoarele state membre, cât și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării. Lucrările pe ambele căi ar trebui să avanseze în paralel. Membrii aspiranți trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept, în conformitate cu natura bazată pe merit a procesului de aderare și cu asistența UE. În paralel, Uniunea trebuie să pună bazele și reformele interne necesare, stabilind ambițiile pe termen lung ale Uniunii și modalitățile de realizare a acestora și abordând întrebări-cheie legate de prioritățile și politicile sale, precum și de capacitatea sa de a acționa. Acest lucru va face UE mai puternică și va spori suveranitatea europeană.
  2. Consiliul European aprobă concluziile Consiliului privind extinderea din 12 decembrie 2023. Pe baza pachetului de extindere al Comisiei din 8 noiembrie 2023, Consiliul European ia următoarele decizii:

Ucraina și Republica Moldova

  1. Consiliul European decide deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova.

Consiliul European invită Consiliul să adopte cadrele de negociere respective odată ce sunt luate măsurile relevante prevăzute în recomandările respective ale Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Georgia

  1. Consiliul European decide, de asemenea, să acorde Georgiei statutul de țară candidată, în condițiile în care sunt luate măsurile relevante prevăzute în recomandarea Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Bosnia și Herțegovina

  1. Consiliul European va deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina, odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.

Acesta invită Comisia să raporteze Consiliului cu privire la progrese cel târziu în martie 2024, în vederea luării unei decizii.

Macedonia de Nord

  1. Uniunea Europeană este pregătită să finalizeze faza de deschidere a negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord de îndată ce și-a pus în aplicare angajamentul de a finaliza modificările constituționale menționate în concluziile Consiliului din 18 iulie 2022, în conformitate cu procedurile sale interne. . Consiliul European solicită Macedoniei de Nord să accelereze finalizarea acestor schimbări.

Balcanii de Vest

  1. Reafirmând angajamentul său deplin și fără echivoc față de perspectiva de aderare la UE a Balcanilor de Vest, Consiliul European solicită accelerarea procesului de aderare a acestora.
  2. Consiliul European ia act de Comunicarea Comisiei privind un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care urmărește să accelereze convergența socio-economică dintre Balcanii de Vest și Uniunea Europeană, pe baza unor condiții stricte, și încurajează regiunea să facă un pas să accelereze ritmul reformelor legate de UE și să promoveze integrarea economică regională prin Piața regională comună, pe baza normelor și standardelor UE.
  3. Consiliul European își menține angajamentul de a promova integrarea treptată între Uniunea Europeană și regiune în timpul procesului de extindere în sine, într-un mod reversibil și bazat pe merit.

Reforme

  1. Pe măsură ce Uniunea se extinde, integrarea europeană de succes necesită ca politicile Uniunii să fie adecvate pentru viitor și finanțate într-o manieră durabilă, pe baza valorilor pe care se întemeiază Uniunea, și ca instituțiile UE să continue să funcționeze eficient.
  2. Consiliul European va aborda reformele interne în cadrul viitoarelor sale reuniuni, în vederea adoptării până în vara anului 2024 a concluziilor privind o foaie de parcurs pentru activitățile viitoare.

Citește și