• Polonia, Croația și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri salariale, potrivit unei analize Eurofound.
  • România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația.
  • Conform raportului citat, doar Belgia, Franța și Luxemburg au un mecanism de indexare automată a salariilor minime naționale.

Polonia, Croația și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri salariale, potrivit unei analize publicate de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), o agenție a Uniunii Europene. În Polonia, creșterea a fost de 21,5%, depășind cu mult inflația de 6,2%.

În România, la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut a crescut cu 10% față de anul anterior, atingând 3300 de lei, în timp ce rata anuală a inflației era de 7% în decembrie 2023. România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația și pe locul al 9-lea la creșterea procentuală a salariului minim.

Conform raportului citat, doar Belgia, Franța și Luxemburg au un mecanism de indexare automată a salariilor minime naționale.

Recomandări

MACRON AJUNGE ÎN NOUA CALEDONIE
HALEY VOTES FOR TRUMP
COD PORTOCALIU DE PLOI ÎN MAREA BRITANIE
5 OAMENI MOR LA ALEGERILE DIN MEXIC
„PREGĂTIȚI-VĂ!”
NETANYAHU: VOM ELIMINA HAMAS

În lipsa unui astfel de mecanism în România și Ungaria, factorii de stabilire a salariilor au decis să anticipeze creșterea obișnuită, stabilind ca noile rate pentru 2024 să intre în vigoare în octombrie și, respectiv, decembrie 2023, conform raportului.

Citește și