• Alabama s-a oferit să ajute și alte state americane să implementeze asfixierea cu azot ca formă de execuție.
  • Statul a promis, de asemenea, că vor avea loc mai multe astfel de execuții în Alabama.
  • Parlamentarii din Oklahoma și Mississippi au adăugat asfixierea cu azot la metodele de execuție permise în statele lor, dar nu au folosit-o încă.

Alabama s-a oferit să ajute și alte state americane să implementeze asfixierea cu azot ca formă de execuție, la doar câteva ore după ce l-a executat pe Kenneth Smith, un prizonier condamnat în 1988 pentru crimă, scrie Reuters.

Statul a promis, de asemenea, că vor avea loc mai multe astfel de execuții în Alabama: procurorul general Steve Marshall a spus că alte 43 de persoane condamnate la moarte au ales asfixierea în locul injecțiilor letale, de când parlamentarii au aprobat metoda în 2018.

Alabama a numit noua metodă „umană”, în timp ce grupările pentru drepturile omului au condamnat-o ca fiind crudă și chinuitoare. Un purtător de cuvânt al președintelui american Joe Biden, un democrat care a făcut campanie pe baza unei promisiuni pe care nu și-a îndeplinit-o de a aboli pedeapsa federală cu moartea, a declarat că execuția a fost „îngrijorătoare”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Alabama a făcut-o, iar acum și voi puteți, iar noi suntem pregătiți să vă asistăm în implementarea acestei metode în statele voastre”, a declarat Steve Marshall.

Parlamentarii din Oklahoma și Mississippi au adăugat asfixierea cu azot la metodele de execuție permise în statele lor, dar nu au folosit-o încă. Alabama a furnizat Departamentului de Corecție din Oklahoma o versiune neredactată a noului său protocol, a declarat un purtător de cuvânt al Oklahoma.

Marshall a spus că asfixierea cu azot, prima metodă nouă de execuție de la începutul injecțiilor letale în SUA în 1982, „nu mai este o metodă netestată”.

„Este una dovedită”, a spus el.

Aproape jumătate din statele din SUA au abolit pedeapsa cu moartea, dar pentru alte state, principala metodă rămân injecțiile letale. Unele state consideră injecțiile letale din ce în ce mai dificile, luptându-se să găsească fie medicamentele necesare, fie o venă potrivită la prizonieri, forțându-le să ia în considerare alte metode.

Au existat discuții divergente între oficialii de stat și unii care au asistat la execuția publică de joi seara, cu privire la cât de violentă a fost metoda de asfixiere a lui Smith, care, în mod neobișnuit, a supraviețuit unei prime tentative de execuție în 2022, când călăii s-au străduit să introducă o linie intravenoasă pentru o injecție letală.

Alabama a prezis în dosarele instanței că, prin noua metodă, Smith va deveni inconștient în aproximativ 30 de secunde și va muri la scurt timp după. Călăii au fixat peste fața bărbatului o mască comercială de protecție industrială, fabricată de un producător canadian de produse de siguranță, numit Allegro Industries, și a conectat-o la un recipient cu azot pur.

Cinci jurnalişti au avut voie să urmărească execuţia printr-o fereastră, în timp ce martorii au spus că a rămas conştient timp de câteva minute după ce azotul s-a scurs, apoi a început să tremure şi să se zvârcolească pe targă timp de aproximativ două minute.

Jeff Hood, care a stat lângă Smith pe post de consilier spiritual, a spus că bărbatul și-a aruncat capul înainte de mai multe ori, în timp ce se lupta pentru viață.

Oficialii din Alabama au spus că totul a decurs conform așteptărilor.

În conformitate cu legea Oklahoma, injecțiile letale care utilizează medicamentul sedativ midazolam rămân metoda principală de execuție și s-ar transforma în alternativă numai dacă o instanță ar decide că injecția letală nu poate fi utilizată asupra unui prizonier sau dacă medicamentele devin indisponibile.

Statul poate apela apoi la asfixierea cu azot, un scaun electric sau un pluton de execuție, în această ordine, dar scenariul nu a apărut încă, a spus departamentul.

„Nu avem un protocol, nu avem nici echipament și, probabil, ar dura doi ani până când vom fi cu siguranță gata să mergem mai departe cu această metodă”, a spus Thompson, purtătorul de cuvânt al departamentului, referindu-se la asfixierea cu azot. Nici Oklahoma nu are scaun electric, deși este o metodă permisă de legea statului, a adăugat ea.

Departamentul de corecție din Mississippi nu a răspuns la întrebări.

Departamentul de științe criminalistice din Alabama va efectua o autopsie pe cadavrul lui Smith, au spus oficialii închisorii.

Smith a fost condamnat pentru uciderea lui Elizabeth Sennett, după ce a acceptat 1.000 de dolari pentru a o ucide împreună cu complici, la ordinul soțului ei, un predicator care s-a sinucis mai târziu.

Juriul a votat 11-1 pentru a-l condamna la închisoare pe viață, dar un judecător din Alabama a respins decizia lor în temeiul unei legi care a fost anulată ulterior. Rudele lui Sennett au asistat la execuție și le-au spus reporterilor după aceea că i-au iertat pe călăi și că se bucură că execuția s-a încheiat.

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, Amnesty International SUA și alte grupuri de drepturi au condamnat execuția.

Citește și