• Rusia încearcă să taie accesul Ucrainei la sateliții Starlink ai lui Elon Musk, spun analiștii.
  • Rusia nu a avut succes în încercările sale, în ciuda arsenalului de sisteme electronice de care dispune.
  • Sateliții s-au dovedit a fi cruciali în operațiunile militare și în comunicațiile dintre trupele ucrainene.

Rusia încearcă să blocheze accesul Ucrainei la sateliții Starlink ai lui Elon Musk, potrivit analiștilor de război spațial, scrie Business Insider.

Încă de la începutul războiului, Rusia a folosit sisteme de blocare pentru a încerca să împiedice forțele ucrainene să aibă acces la sateliți comerciali. Rusia a atașat dispozitive pe tancurile sale pentru a interfera cu semnalele satelitare și pentru a perturba dronele care explodează, a blocat bombele ghidate de GPS ale Ucrainei și a blocat dronele ucrainene, forțând operatorii ucraineni să se apropie mai mult de țintele lor de pe linia frontului.

Accesul la sateliți a jucat un rol critic în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, în special accesul la rețeaua de sateliți a lui Musk.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Internetul prin satelit i-a ținut pe ucraineni online și le-a ținut și afacerile în funcțiune în timpul războiului. De asemenea, a facilitat comunicarea soldaților pe front și funcționarea sistemelor de arme și a dronelor.

În același timp, Rusia a devenit tot mai bună în perturbarea celor mai avansate arme ale Ucrainei, împiedicând capacitatea de luptă a acesteia.

Cu toate acestea, eforturile Rusiei de a întrerupe accesul Ucrainei la sateliții Starlink au eșuat până în prezent, au declarat analiștii de război.

Brian Weeden, director programatic principal al organizației non-profit Secure World Foundation, a declarat pentru Business Insider: „Rusia cu siguranță ar vrea să găsească o modalitate de a nega utilizarea Starlink de către Ucraina. Dar acest lucru este mult mai ușor de spus decât de făcut datorită arhitecturii constelației”.

Semnalele Starlink sunt mai puternice și mai concentrate, pentru că sateliții săi funcționează la o altitudine mult mai mică decât cei geostaționari, potrivit site-ului Starlink.

Deoarece sateliții Starlink sunt mai aproape de Pământ, latența – întârzierea dintre acțiunea unui utilizator și răspunsul rețelei – este mai scurtă. Acest lucru accelerează streamingul, jocurile online, videoconferințele și alte activități.

În contextul războiului electronic, acest lucru face ca semnalele Starlink să fie mult mai greu de blocat, a spus Weeden. Acest lucru înseamnă că hackerii ruși nu au reușit să bage Starlink în blocaj până acum, a adăugat el.

Deși există „foarte puține” date deschise despre atacurile electronice ale Rusiei asupra Starlink, Weeden a spus că eforturile sale nu par să fi avut prea mult succes.

Kari Bingen, director al proiectului de securitate aerospațială și membru senior în Programul de Securitate Internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat: „Ei continuă să încerce, dar nu par să reușească”.

Bingen a spus că sateliții Starlink sunt atât „rezistenți”, cât și „agili”, operatorii Starlink actualizând constant software-ul pentru a contracara atacurile ruse.

Atacuri asupra sateliților

Potrivit Counterspace Timeline din cadrul Proiectului de Securitate Aerospațială, Rusia a încercat să se apropie, să vizeze sau să se infiltreze în rețelele de sateliți străine de mai multe ori de la invazia sa în Ucraina.

În prima zi a invaziei, pe 24 februarie 2022, hackerii ruși au lansat un atac cibernetic împotriva Viasat, un furnizor american de comunicații prin satelit care oferă servicii de comunicații militare Ucrainei.

Atacul a afectat un număr mare de stații de comunicații prin satelit și a afectat sute de mii de oameni din Ucraina și Europa.

Potrivit unei evaluări a SUA, Rusia a lansat atacuri cibernetice împotriva rețelelor comerciale de comunicații prin satelit pentru a perturba comanda și controlul ucrainean în timpul invaziei inițiale.

În martie 2022, Finnair a raportat mai multe cazuri de blocaje GPS atunci când avioanele sale se apropiau de Kaliningrad, Rusia, conform Reuters.

La acea vreme, președintele finlandez Sauli Niinisto se întâlnea cu Joe Biden pentru a discuta consolidarea legăturilor de apărare între Finlanda și NATO ca răspuns la invazia Rusiei.

SpaceX, care deține Starlink, a fost, de asemenea, atacată în aprilie 2022.

Inginerii săi au respins atacurile rusești actualizând software-ul sistemului, a declarat, sub anonimitate, un oficial al Pentagonului pentru Business Insider la acea vreme.

Într-o postare pe X după atac, Musk a spus că Starlink a „rezistat până acum la blocajele și încercările de atacuri cibernetice rusești”. Cu toate acestea, el a mai spus că hackerii ruși „și-au intensificat eforturile”.

Nu au fost raportate sau făcute publice alte atacuri rusești împotriva Starlink, iar SpaceX a refuzat să ofere pentru Business Insider actualizări cu privire la încercările Rusiei de a bloca sateliții Starlink.

Arsenalul în creștere al Rusiei


Rusia a dezvoltat un arsenal de sisteme de război electronic menite să blocheze sateliții de comunicații, conform Space Watch Global.

Acestea sunt R-330Zh Zhitel, o stație mobilă pentru blocajele de comunicații, și Bylina-MM, un sistem proiectat pentru a suprima sateliții de comunicații, a raportat outlet-ul.

Un alt sistem este sistemul mobil de război electronic Krasukha-4, care poate contracara sistemele de avertizare și control timpuriu aerian (AWACS) și alte radare aeriene pe o distanță de aproximativ 186 de mile (aproximativ 300 km), conform Space Watch Global.

Potrivit unui document de informații clasificate al SUA obținut de Washington Post anul trecut, Rusia a testat și sistemele sale de război electronic Tobol timp de mai multe luni, sperând să obstrucționeze semnalele Starlink.

Rusia are, de asemenea, o gamă largă de arme anti-spațiu, precum rachetele anti-satelit de asalt direct (ASAT) și lasere puternice care pot distruge sateliții în orbită.

Ucraina ripostează


În iulie anul trecut, forțele speciale ale Ucrainei au distrus un sistem electronic Tirada și un sistem „Leer-2″ cu drone, într-un videoclip distribuit de comanda ucraineană.

În noiembrie, armata Ucrainei a raportat distrugerea mai multor sisteme rusești, inclusiv un sistem de război electronic „Pole-21″ și un Svet-KU.

În ianuarie, aceleași forțe speciale au spus că au contribuit la distrugerea unui Tirada-2 rusesc, un sistem portabil de suprimare radio-electronică, proiectat pentru a interfera cu comunicațiile prin satelit, care bloca comunicațiile prin satelit în estul Ucrainei.

Bingen a spus că nu este „surprinzător” că forțele ucrainene ripostează.

„Acest gen de război electronic doar va crește”, a spus Bingen.

Citește și