Proteina care ajută la răspândirea rapidă a cancerului. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

  • Proteina MYC face parte din activitatea celulelor sănătoase, dar atunci când celulele canceroase se dezvoltă, ea se încurcă – iese din rolul său normal.
  • parte a problemei în controlul MYC este că este o proteină fără formă, una care nu are cu adevărat o structură care să poată fi vizată.
  • „MYC este mai puțin ca hrana pentru celulele canceroase și mai mult ca un steroid care promovează creșterea rapidă a cancerului”.

Proteina MYC face parte din activitatea celulelor sănătoase, dar atunci când celulele canceroase se dezvoltă, ea se încurcă – iese din rolul său normal, atent controlat și ajută cancerul să se răspândească. Acum, este posibil ca oamenii de știință să fi găsit o modalitate de a împiedica acest lucru să se întâmple, relatează Science Alert.

O parte a problemei în controlul MYC este că este o proteină fără formă, una care nu are cu adevărat o structură care să poată fi vizată. Acest lucru face dificil pentru medicamente să identifice eficient MYC și să-l mențină să se comporte normal. Cu toate acestea, o echipă de la Universitatea din California, Riverside (UCR) a reușit să dezvolte un compus care se poate lega sau interacționa cu MYC și ajută la readucerea sub control.

„MYC este mai puțin ca hrana pentru celulele canceroase și mai mult ca un steroid care promovează creșterea rapidă a cancerului”, spune biochimistul Min Xue, de la UCR. Acesta este motivul pentru care MYC este un vinovat în 75 la sută din toate cazurile de cancer uman.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

„În mod normal, activitatea MYC este strict controlată. În celulele canceroase, devine hiperactivă și nu este reglementată în mod corespunzător”. Cercetătorii au reușit să studieze cantitățile mici de structură pe care MYC le are pentru a construi o bibliotecă de peptide care ar putea fi capabile să se agațe de acea structură. O peptidă în special, NT-B2R, s-a dovedit deosebit de aptă la dezactivarea MYC.

În testele care utilizează o cultură făcută din celule canceroase ale creierului uman, s-a demonstrat că NT-B2R se leagă cu succes de MYC, schimbând modul în care celulele reglementează multe dintre genele sale și, în cele din urmă, scăzând metabolismul și proliferarea celulelor canceroase. Este un pic ca și cum ai lega cuiva mâinile la spate, împiedicându-l să facă nimic.

Cheia descoperirii a fost lucrările anterioare ale unora dintre aceiași cercetători, care au recunoscut că, pe măsură ce structura și forma peptidelor s-au schimbat, aceste molecule au devenit mai bune în interacțiunea cu proteinele fără formă – cum ar fi MYC.