• Departamentul de Stat american a informat Rusia, la sfârşitul anului 2011, despre intrarea în vigoare a Acordului SUA-România.
  • Documentul vorbea despre sistemul antibalistic de la Deveselu.
  • Moscova a mulţumit pentru informare, transmiţând că va răspunde prin tonul obişnuit, conform unui email declasificat.

Potrivit documentului declasificat recent de către Departamentul de Stat american, Frank Rose a trimis în decembrie 2011 un email spre Jacob Sullivan şi către Victoria Nulland.

Documentul vorbea despre Acordul SUA-România privind sistemul antibalistic.

La acea vreme, Frank Rose era asistent al secretarului de Stat pentru Politici Spaţiale şi de Apărare, Jacob Sullivan era director pentru Planificare Politică în Departamentul de Stat, iar Victoria Nulland avea funcția de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Conținutul emailul din 16 decembrie 2011

Jake, Toria, Acordul SUA-România în materie de Apărare Antirachetă (BMDA) va intra în vigoare miercurea viitoare, pe 21 decembrie.

Va fi transmisă luni seară o notificare aliaţilor-cheie şi partenerilor prin care vor fi informaţi despre acest moment foarte important, iar SUA şi România vor emite miercuri seară un scurt comunicat comun prin care vor anunţa intrarea în vigoare a acordului.

Ellen Tauscher (n.red – subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului şi Afaceri de Securitate Internaţională) i-a transmis adjunctului ministrului rus de Externe Ryabkov o prenotificare despre anunţ cu ocazia întrevederii pe care au avut-o miercurea trecută la Washington.

Chiar dacă Ryabkov a notat că Rusia va răspunde la anunţ cu argumentele normale, a spus că apreciază înştiinţarea prealabilă. Să îmi spuneţi dacă aveţi întrebări. Multumesc. Frank”.

Documentul face parte din seria de emailuri declasificate recent de către Departamentul de Stat la cererea Administraţiei Donald Trump.

Rusia a criticat dur, în mod frecvent, decizia Statelor Unite de a instala sisteme antibalistice în România.