• Institutul Național de Statistică a anunțat azi creșterea ratei inflației cu 0,7%.
  • Rata medie a modificării prețurilor de consum în 2023 față de 2022 a fost de 9,8%.
  • Creșterea ratei inflației vine după o scădere în decembrie de 0,1%.

Pentru prima dată după un an, inflația a crescut. Creșterea prețurilor a accelerat în ianuarie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Inflația a crescut de la 6,6% în decembrie la 7,4% în ianuarie. Cel mai mult au crescut prețul serviciilor de curierat și al biletelor de avion. Sunt și scăderi de prețuri la unele alimente.

De ce a crescut inflația și care erau așteptările analiștilor?

„La finalul anului, Guvernul a venit cu un pachet de măsuri fiscale care au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Toți au spus că măsurile vor avea un caracter inflaționist. Guvernul a spus că nu vor fi creșteri de inflație, dar datele arată altceva. Inflația a crescut cu aproape un punct procentual”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Ce perspective sunt pentru evoluția inflației în perioada următoare?

„O dată cu inflația a venit și creșterea economică din 2023. Economia a crescut cu 2% în 2023. Activitatea economică se reduce, oamenii nu mai cumpără atât de mult. Tendința este să vedem scăderi de prețuri. Se crede că până la final de an, inflația va scădea”, a adăugat acesta.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.

Citește și